Experți, despre discursul Maiei Sandu din Parlament: Anul 2030 poate fi o dată de aderare la UE, cu condiția că parcursul european nu va fi întrerupt
Discursul de astăzi al președintelui Maia Sandu în plenul Parlamentului a fost unul amplu, care a inclus și o descriere concludentă a situației actuale privind securitatea statului – sunt de părere experții. Potrivit lor, instituțiile abilitate sunt obligate să ia în calcul informațiile referitoare la unele amenințări la securitatea statului și să ia măsuri de contracarare a tentativelor de destabilizare a situației în Republica Moldova.
Expertul Ion Tăbârță a menționat pentru Radio Moldova că este important ca cetățenii să nu se lase influențați de informațiile false, de sursele de propagandă și dezinformare care fac parte din războiul hibrid declanșat de Federația Rusă. Chiar dacă sunt nemulțumiți de situația internă actuală, să nu cadă pradă provocărilor, a subliniat expertul.
„Principalul este ca Republica Moldova să aibă acest parcurs proeuropean în continuu, să nu avem după anumite scrutine parlamentare, anumite forțe la guvernarea Republicii Moldova care sunt anti-europene. Ca noi să avem acest parcurs în continuu și, mai devreme sau mai târziu să devenim parte a Uniunii Europene, anul 2030 poate fi o astfel de dată, cu condiția că parcursul european nu va fi întrerupt de forțe politice anti-europene”, a menționat expertul.
Multiplele amenințări la adresa securității Republicii Moldova afectează viața de zi cu zi, de aceea este important ca cetățenii să fie informați despre pericolele existente, a declarat comentatorul politic, Anatol Țăranu.
„În acest discurs se conțin lucruri extrem de importante pentru a înțelege parcursul în timpul apropiat al Republicii Moldova, parcursul politic, dar nu numai. Integrarea europeană rămâne nu doar obiectivul principal și strategic al Republicii Moldova, dar va fi concentrat la maxim prin toate eforturile pe care le va depune guvernarea în timpul apropiat. Pe de altă parte, Maia Sandu a vorbit despre pericolele la adresa securității Republicii Moldova care vin din partea Federației Ruse și aceste pericole țin de intenția de a restabili influența neocolonială a Moscovei asupra spațiului în care se regăsește și Republica Moldova”, a declarat analistul.
Amintim că astăzi în plenul Parlamentului șefa statului s-a referit la perspectiva europeană a țării noastre, subliniind că în 2030 Republica Moldova trebuie să devină membră a Uniunii Europene, chiar dacă unele forțe politice din opoziție, susținute din exterior, împiedică acest proces.
Solicitați de Radio să comenteze declarațiile președintelui Maia Sandu în Parlament, reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu au răspuns la apelurile noastre.
Precizăm că opoziția parlamentară a boicotat ședința plenară de astăzi a Legislativului, motivând că nu este de acord cu proiectul de lege votat ieri în lectură finală referitor la schimbarea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate actele normative. Respectiv, deputații din opoziție nu au fost prezenți nici la discursul Maiei Sandu.