Social

În procesul de verificare a integrității și profesionalismului judecătorilor vor fi implicați mai mulți evaluatori externi

În justiție avem o situație excepțională, iar în acest context, luni, la Consiliul Suprem de Securitate vor fi discutate și măsuri extraordinare, a declarat președinta Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Bună seara” de la Moldova 1. Potrivit șefei statului, sistemul opune rezistență reformei demarate de PAS, însă procesul de evaluare nu va fi stopat.

„Crearea CSM ne permite să mergem la următoarea etapă a reformei și acest CSM este necesar, în general, pentru funcționarea justiției. Am convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru luni și acolo vom discuta măsuri extraordinare, pornind de la situația cu care ne confruntăm. Un lucru pe care l-am solicitat Parlamentului este crearea Curții Anticorupție, o Curte specializată care se va ocupa de corupția mare, dar și de corupția din justiție. Atât timp cât avem corupție în justiție, eforturile noastre de combatere a corupției sunt în van”, a spus Maia Sandu.

Președinta a mai declarat că pentru a construi o țară dezvoltată este nevoie de un sistem de justiție.

„E naiv, din partea judecătorilor, să creadă că noi vom privi neputincioși la cum ei încearcă să distrugă această țară. Pentru că nu poți să ai economie dacă nu ai justiție, nu poți să dezvolți nimic în această țară dacă nu există această certitudine că legea va fi respectată și e cineva acolo care să se asigure că cei care nu respectă legea sunt pedepsiți”, a menționat ea.

Pentru a urgenta deblocarea sistemului, mai mulți evaluatori vor fi implicați în procesul de verificare a integrității și profesionalismului judecătorilor, a precizat șefa statului.

„Probabil, sunt și procurori corupți care încearcă să blocheze procesele, dar cea mai mare acțiune de blocare vine din rândul judecătorilor. Este o reacție la primul exercițiu de evaluare externă, evaluarea pentru potențialii membri ai noului Consiliu Superior al Magistraturii. Pentru că au fost puțini cei care au reușit să treacă de acest examen al integrității, avem o rezistență și mai mare la reformă. Da, lucrurile durează, dar au loc așa cum cer organizațiile internaționale și Uniunea Europeană care supraveghează acest proces. Ne-am fi dorit ca lucrurile să se întâmple mai repede. Acum discutăm să avem mai mulți evaluatori externi, ca mai mulți oameni să fie evaluați într-o perioadă mai scurtă”, a declarat președinta.

Amintim că ieri Adunarea Generală a Judecătorilor, convocată după o pauză de patru ani, a decis amânarea numirii celor patru membri permanenți și a unui supleant din rândul judecătorilor în cadrul Consiliul Superior al Magistraturii.

După ce mai bine de 5 ore, timp în care mai mulți magistrați au ținut discursuri în care au vorbit despre „salariile mici” și „influența politicului asupra judecătorilor”, precum și despre lipsa comunicării în sistem, magistrații au decis să voteze întreruperea Adunării Generale a Judecătorilor și amânarea votului membrilor CSM, până pe 28 aprilie. Totodată, ei au aprobat crearea unui grup de lucru care va elabora o Declarație de principiu despre starea lucrurilor în justiție. Documentul ar urma să fie supus votului la următoarea ședință a Adunării Generale a Judecătorilor.

După decizie, Maia Sandu a anunțat convocarea Consiliului Suprem de Securitate pentru luni, 20 martie.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult