Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și situația de securitate din Republica Moldova, printre subiectele abordate de miniștrii de Externe europeni
Miniștrii de Externe europeni se reunesc astăzi la Consiliul Afaceri Externe, care se desfășoară la Bruxelles, unde vor discuta despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și implementarea Planului de Acțiune al UE privind gestionarea consecințelor geopolitice ale acesteia.
O intervenție video va avea ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba. Tot astăzi, miniștrii de Externe vor organiza Conferința internațională a donatorilor în sprijinul Turciei și Siriei.
Înainte de reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe la Consiliul Afaceri Externe, Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, a apreciat decizia Curții Penale Internaționale de a emite mandat de arestare împotriva președintelui rus, Vladimir Putin.
„Decizia Curții Penale Internaționale cu privire la președintele Vladimir Putin, este foarte importantă. Știu că autoritățile ruse resping aceste decizii, precizând că Rusia nu este semnatară. Totuși, dacă președintele rus va călători în una dintre cele peste 130 de țări, care au semnat acest tratat internațional, ar trebui să fie arestat imediat”, a declarat Josep Borrell.
Situația de securitate din Republica Moldova și acțiunile de destabilizare care vizează administrația proeuropeană de la Chișinău, vor fi printre subiectele abordate astăzi în cadrul reuniunii miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe. Șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu, a declarat înainte de a începe ședința consiliului că va îndemna statele membre să susțină în continuare guvernul proeuropean din Republica Moldova.
„Voi atrage atenția asupra situației din Republica Moldova și a necesității de a sprijini guvernul de la Chișinău, care este unul proeuropean. Trebuie să continuăm sprijinul pentru procesul de reformare în direcția integrării europene a țării. Trebuie să ne continuăm eforturile pentru crearea regimului de sancțiuni împotriva acțiunilor de destabilizare împotriva ordinii și a statului de drept pe care le-am propus în cursul precedentului consiliu de afaceri externe”, a menționat ministrul român de Externe.
De asemenea, Bogdan Aurescu va solicita continuarea sprijinului UE pe multiple paliere pentru autoritățile de la Chișinău. Totodată, va sublinia necesitatea creării unui nou regim de sancțiuni, care să vizeze persoanele responsabile de destabilizarea Republicii Moldova, aspect la care România lucrează deja.
La reuniune, miniștrii de Externe europeni vor avea o discuție cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum și cu privire la implementarea Planului de Acțiune al UE pentru gestionarea consecințelor geopolitice ale agresiunii Rusiei, Dialogul Belgrad-Priștina, situația din Tunisia și evoluțiile din Iran.