Social

ȘTIRILE SERII: Victor Parlicov: Moldovagaz va trebui să explice de ce a fost reluat consumul de gaze rusești; Ministerul Finanțelor a primit un suport bugetar nerambursabil; MEC a lansat o campanie privind integritatea în sistemul educațional

Victor Parlicov: Moldovagaz va trebui să explice de ce a fost reluat consumul de gaze rusești

Pentru malul drept nu avem nevoie să procurăm gaze de la Gazprom, noi avem stocuri de gaze procurat de Energocom, pe care urmează să le utilizăm. Declarația a fost făcută, marți 21 martie, de către ministrul Energiei Victor Parlicov. El a accentuat că aceasta este poziția oficială a Guvernului, iar Moldovagaz ar trebuie să vină cu o explicație de ce a fost luată decizia de reluare a consumului de gaze rusești.


Ministerul Finanțelor a primit un suport bugetar nerambursabil de peste 283 milioane de lei pentru asigurarea compensațiilor la factură

Sprijinul bugetar nerambursabil de peste 283 de milioane de lei din contribuțiile Suediei și Elveției va fi alocat pentru asigurarea compensațiilor la factură gospodăriilor vulnerabile, a anunțat Ministerul Finanțelor.


BNM și Banca Lituaniei își vor dezvolta cooperarea bilaterală: A fost semnat un nou Memorandum de Înțelegere

Banca Națională a Moldovei a semnat un nou Memorandum de Înțelegere cu Banca Lituaniei. Scopul acestui document este de a dezvolta în continuare un cadru general de cooperare bilaterală prin schimb de informații și experiență în domeniile de activitate a băncilor centrale, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.


Transportatorii au protestat la sediul INSP: Vor fi depuse mai multe plângeri la Procuratura Generală

Mai mulți transportatori au protestat astăzi la sediul Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP). Șoferii de microbuze și autobuze sunt nemulțumiți de faptul că poliția le-ar fi aplicat mai multe amenzi și le-ar fi scos plăcuțele de înmatriculare deoarece au adus mai mulți oameni la protestul de duminică, 12 martie.


Șoferi amăgiți la pompă la mai multe stații PECO din nordul țării

Poliția a deconspirat activitatea unei scheme infracționale la mai multe stații PECO din nordul țării, care înșelau clienții.


MEC a lansat o campanie privind integritatea în sistemul educațional. Anatolie Topală: Instituțiile trebuie să fie libere de corupție

Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova, împreună cu Centrul Național Anticorupție, lansează campania de informare și sensibilizare privind integritatea în sistemul educațional. Scopul acestei acțiuni este de a crește nivelul de informare a cadrelor didactice, a părinților și elevilor, privind practicile anticorupție, dar și să reducă acest fenomen în sistemul educațional.


Asigurarea dreptului refugiaților la servicii sociale, medicale, de cazare și de educație, discutată la Guvern

Documentarea persoanelor strămutate în urma războiului din Ucraina, precum și asigurarea dreptului la servicii sociale, medicale, de cazare și de educație al acestora au fost discutate în cadrul ședinței Comisiei de Coordonare a activităților în domeniul Migrației și Azilului. Comisia s-a întrunit în contextul activării de la 1 martie a mecanismului de protecție temporară pentru refugiații din Ucraina.


Ambasadorul Ucrainei la Chișinău: Mandatul de arest emis pe numele lui Vladimir Putin este legal

Mandatul de arest emis săptămâna trecută de Curtea Penală Internațională pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, și a comisarului prezidențial pentru drepturile copilului din Federația Rusă, Maria Lvova-Belova, este legal, chiar dacă Rusia nu a ratificat Tratatul de la Roma, care stă la baza Curții Penale Internaționale, este de părere Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Schevcenko. Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a numit mandatul „irelevant”, deoarece Rusia nu a ratificat Tratatul de la Roma, motiv pentru care nici „nu are vreo obligație” juridică. În cadrul dezbaterilor publice organizate astăzi de Agenția IPN, cu tema „Mandat de arestare pentru Putin: efecte pentru Rusia, Ucraina, Moldova și Europa”, expertul Igor Boțan a menționat că președintele Rusiei poate fi arestat de 123 de state, semnatare ale Tratatului de la Roma.


Ucraina și-a dat acordul scris ca România să înceapă măsurătorile pe canalul Bîstroe

Ucraina și-a dat acordul scris ca România să înceapă măsurătorile pe canalul Bîstroe, la capătul mai multor săptămâni de incertitudini și speculații, alimentate, la București, inclusiv de declarații din sfera politicului. Cele două țări au convenit încă din 15 martie ca experții români să înceapă măsurători în zonă, după lucrările de adâncire făcute de partea ucraineană, însă acordul scris a întârziat, transmite corespondentul Radio Moldova la București.


Jens Stoltenberg: NATO a „văzut unele semne” că Rusia a cerut, probabil, ajutor letal din partea Chinei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța a „văzut unele semne” că Rusia a cerut, probabil, ajutor letal din partea Chinei pentru a-l folosi în războiul din Ucraina.

„Nu am văzut nicio dovadă că China livrează arme letale Rusiei, dar am văzut unele semne că aceasta a fost o solicitare din partea Rusiei și că este o problemă luată în considerare la Beijing de către autoritățile chineze”, a declarat Jens Stoltenberg reporterilor în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.

Secretarul general al NATO a subliniat că vizita președintelui chinez Xi Jinping la Moscova și discuțiile sale cu președintele rus Vladimir Putin confirmă apropierea continuă a celor două țări în ultimii ani.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Beijingul a pretins că menține o poziție neutră în conflictul militar, dar a reluat retorica Kremlinului care acuză NATO pentru conflict, refuzând să condamne războiul și susținând financiar Moscova prin creșterea semnificativă a achizițiilor de combustibil rusesc.


Prim-ministrul Japoniei s-a deplasat la Bucea. Autoritățile ucrainene spun că vizita este un semn de solidaritate și cooperare puternică

Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, s-a deplasat astăzi la Bucea, oraș-martir situat lângă Kiev, devenit simbol al atrocităților ocupației ruse, în cadrul primei sale vizite „istorice” în Ucraina. Potrivit autorităților ucrainene, această vizită este un semn de solidaritate și cooperare puternică între Ucraina și Japonia, scrie Agerpres.

Fumio Kishida urmează să aibă o întrevedere cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a-i transmite „respectul său pentru curajul și perseverența poporului care își apăra patria sub comanda sa, precum și solidaritatea și susținerea infailibilă acordată Ucrainei de Japonia și de G7”, a cărui gazdă această țară asiatică este în acest an, a precizat diplomația niponă într-un comunicat.


Datele meteo

Pe 22 martie vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică normală, cer variabil, noaptea fără precipitații esențiale și vânt slab. Noaptea temperatura minimă a aerului va oscila între 0 și +5°C, iar ziua între +12 și +17°C. Acum în capitală sunt 15 grade.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult