Siegfried Mureșan: UE urmărește îndeaproape situația din Republica Moldova
Parlamentul European urmărește cu atenție situația din Republica Moldova și este la curent cu tentativele de destabilizare a țării și cu amenințările la securitatea statului – a declarat într-un briefing de presă, în preziua celei de a 13-a reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, copreședintele acestui format de dialog, Siegfried Mureșan. La rândul său, vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău, copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, Mihai Popșoi, a precizat că Republica Moldova va îndeplini în termenii stabiliți cele nouă condiționalități ale Comisiei Europene pentru a putea lansa negocierile pentru aderare la Uniunea Europeană, chiar dacă unele forțe politice de la Chișinău sabotează reformele necesare.
Riscurile de Securitate ale Republicii Moldova sunt și ale Uniunii Europene. De aceea Uniunea Europeană consolidează securitatea la granița sa de Est, inclusiv în Republica Moldova, a subliniat Europarlamentarul Siegfried Mureșan.
„Suntem conștienți de încercările permanente de a destabiliza și provoca lucrurile în Republica Moldova. Parlamentul European urmărește îndeaproape aceste evoluții. De asemenea, cunoaștem faptul că riscurile de securitate pentru Republica Moldova și pentru statele membre UE sunt comune și sunt aceleași. Știm, de asemenea, că pentru a trăi în siguranță li stabilitate între granițele Uniunii Europene trebuie ca în vecinătatea noastră imediată să se afle țări stabile și sigure și de aceea securitatea Republicii Moldova este în interesul fundamental al Uniunii Europene”, a declarat eurodeputatul.
Vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău, Mihai Popșoi, a menționat că, pe lângă criza de Securitate cauzată de războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina, Republica Moldova se mai confruntă și cu alte provocări, inclusiv cu tentativele de destabilizare a situației de către oligarhi fugari.
„Provocările cu care se confruntă Republica Moldova în prezent, care sunt deosebit de importante, ajustarea post-COVID, războiul din Ucraina, războiul hibrid pe care Federația Rusă îl duce împotriva noastră, încercările de destabilizare ale unor oligarhi fugari, care în același timp încearcă să fugă de justiție și care sunt complici la atacurile Federației Ruse asupra Republicii Moldova. Însă autoritățile și instituțiile țării fac tot ce este posibil nu numai pentru a menține stabilitatea, dar și pentru a continua programul ambițios de reforme”, a remarcat Mihai Popșoi.
Joi, după cea de-a 13-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană vor fi adoptate mai multe recomandări și o Declarație comună.