Social

ȘTIRILE SERII: Legea care prevede înlocuirea sintagmei limbii moldovenești cu limba română în legislația țării a fost promulgată; Din 1 aprilie, pensiile și alocațiile sociale vor fi indexate cu 15%

Maia Sandu a promulgat legea care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația țării

Legea care prevede înlocuirea sintagmei limbii moldovenești cu limba română în legislația țării a fost promulgată astăzi. Anunțul a fost făcut de șefa statului Maia Sandu, care a accentuat că „limba de stat a Republicii Moldova este cea română”.


Siegfried Mureșan: UE urmărește îndeaproape situația din Republica Moldova

Parlamentul European urmărește cu atenție situația din Republica Moldova și este la curent cu tentativele de destabilizare a țării și cu amenințările la securitatea statului – a declarat într-un briefing de presă, în preziua celei de a 13-a reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, copreședintele acestui format de dialog, Siegfried Mureșan. La rândul său, vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău, copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, Mihai Popșoi, a precizat că Republica Moldova va îndeplini în termenii stabiliți cele nouă condiționalități ale Comisiei Europene pentru a putea lansa negocierile pentru aderare la Uniunea Europeană, chiar dacă unele forțe politice de la Chișinău sabotează reformele necesare.


Oficial leton: „Rusia, de secole, s-a orientat mereu spre a ruina. Nu vă fie frică”

Letonia și Republica Moldova sunt națiuni diferite, dar au aceeași mentalitate și problemă cu care se confruntă, și anume dorința Federației Ruse de atrage aceste țări în trecut. Declarația a fost făcută de Președintele Saeima a Republicii Letoni, Edwards Smitens după ce a plantat copaci la Grădina Botanică din capitală cu președintele Parlamentului Igor Grosu. Oficialul leton a afirmat că prin susținerea Ucrainei, țara sa ajută și Republica Moldova, astfel încât războiul să nu se extindă și în țara noastră.


Ministra Justiției: „O ședință extraordinară a judecătorilor ar putea debloca reforma justiției”

O soluție pentru deblocarea reformei justiției ar fi ca judecătorii să se întrunească într-o ședință extraordinară pentru a desemna noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, consideră ministerul Justiției. Reforma CSM trebuie să respecte buchea legii, susțin experții. Opiniile au fost exprimate în cadrul dezbaterii publice desfășurate astăzi, de Institutul pentru Politici și Reforme Europene.


Perspectivele dezvoltării Companiei „Teleradio-Moldova” pentru următorii 5 ani, prezentate public

Instituția Publică „Teleradio-Moldova” își propune să devină o sursă de referință pentru societate și lider în furnizarea serviciilor media de calitate. Aceste priorități se regăsesc în Strategia de dezvoltare a companiei pentru anii 2023-2028, discutată astăzi la Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare, într-o ședință publică.


Din 1 aprilie, pensiile și alocațiile sociale vor fi indexate cu 15%

Din 1 aprilie curent, pensiile și alocațiile sociale vor fi indexate cu 15%, conform unei hotărâri adoptate astăzi de Guvern. Pentru indexarea prestațiilor sociale, sunt necesare aproximativ 3,06 miliarde de lei, dintre care 2,35 miliarde vor fi alocate din mijloacele bugetului de asigurări sociale de stat, iar restul sumei – din bugetul de stat.


Pentru compensațiile la facturile de gaze naturale, energie termică și energie electrică au fost alocate circa 2,2 miliarde de lei, în primele trei luni ale sezonului rece, potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Astfel, în luna ianuarie, peste 634 de mii de familii au beneficiat de compensații la consumul de gaz, peste 237 de mii de familii pentru energia termică, iar circa 395 de mii de familii la energia electrică. Totodată, ministerul de resort susține că de gradul de vulnerabilitate foarte ridicat beneficiază 77% din gospodării, iar gradul de vulnerabilitate scăzută a fost acordat unui număr de 14 mii gospodării, ceea ce constituie 1,8% din totalul gospodăriilor care primesc compensații. Menționăm că toate compensațiile pentru energie au fost acordate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, suplinit din bugetul de stat și din donațiile partenerilor internaționali.


Biroul Politici pentru Reintegrare: „Tiraspolul trebuie să accepte un dialog constructiv, menit să conducă la reintegrarea țării”

Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu reprezentantul permanent al Federației Ruse la OSCE, ambasadorul Alexandr Lukașevici, și cu reprezentantul special al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, ambasadorul Vitalii Treapițîn.


Ministerul Apărării va desfășura în următoarele luni exerciții cu rezerviștii Forțelor Armate

Armata Națională planifică desfășurarea, în lunile aprilie, mai, iunie și septembrie a exercițiilor cu rezerviștii Forțelor Armate. Acestea au scop verificarea aptitudinilor rezerviștilor și familiarizarea lor cu echipamentul și armamentul din dotarea Armatei Naționale.


A fost semnat Protocolul privind organizarea controlului comun în punctul de trecere pentru trafic feroviar Basarabeasca-Serpniovo-1

Republica Moldova și Ucraina au semnat astăzi, 22 martie, un Protocol privind organizarea controlului comun în punctul de trecere pentru trafic feroviar „Basarabeasca – Serpniovo-1”, pe teritoriul Republicii Moldova.


Cine ar putea fi succesorul lui Jens Stoltenberg în fruntea NATO

Succesorul sau succesoarea Secretarului General al NATO, al cărui mandat expiră în luna octombrie anul curent, va trebui să țină Alianța unită, să echilibreze interesele, să promoveze consensul între cei 30 de membri, indiferent din care parte vor veni amenințările – spun experții internaționali în securitate. Potrivit acestora, persoana care va lua locul lui Jens Stoltenberg este necesar să posede abilități diplomatice și să dea dovadă de loialitate față de Alianța Nord-Atlantică.


Datele meteo

Joi, 23 martie, vom avea parte de cer variabil, fără precipitații. Noaptea și dimineața izolat va fi ceață slabă. Vântul va sufla slab. Presiunea atmosferică va fi normală.
Temperatura minimă a aerului va oscila între +1..+6°C. Temperatura aerului ziua va oscila între +13..+18°C

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult