Politic

„Trebuie aduși oameni puternici în sistem”. Opinia președintei Comisiei juridice de la București privind situația din justiția moldovenească

Pe parcursul acestei săptămâni, deputații moldoveni vor avea mai multe întrevederi cu omologii săi români, ceea ce demonstrează că cele două instituții legislative au o colaborare strânsă. O declarație în acest sens a fost făcută astăzi de Veronica Roșca, vicepreședinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova, într-o conferință de presă comună susținută împreună cu Laura Vicol, președinta Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților a României.

Tot astăzi, a avut loc prima ședința comună a comisiilor juridice din Parlamentele celor două țări. Veronica Roșca a menționat că țara noastră are nevoie de ajutorul țării vecine, în special, privind armonizarea legislației, în contextul reformei justiției.

„Republica Moldova are mai multă nevoie ca niciodată de un ajutor frățesc de ce ține de armonizarea legislației, și, apoi, suntem într-o procedură complexă de reformare a justiției. Știm că România are o experiența vastă, bogată, pe dimensiunea reformei în domeniul legislației conexe. Drumul pe care îl avem în față este o provocare plină de aventură pentru noi”, a declarat Veronica Roșca.

La rândul său Laura Vicol, referindu-se la situația din justiția moldovenească, a spus că este „una fără precedent” și „ceea ce se întâmplă aici întrece cu mult orice situație prezentă într-o altă țară”.

„Un stat puternic nu funcționează numai decât dacă are instituții puternice. Ele sunt menținute de către oameni. Atâta vreme cât aveți oameni integri care să înfăptuiască actul justiției într-un mod corect, atunci veți putea spune că aveți un sistem puternic. Până atunci, judecătorii nu înțeleg că actul justiției trebuie înfăptuit pe dreptate, acei judecători, din punctul meu de vedere nu au ce căuta în sistem. Trebuie aduși oameni puternici în sistem”, a remarcat oficiala.

Amintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat luni, 20 martie, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) în legătură cu situația excepțională din justiție și anume blocajele pe care judecătorii din sistem le pun în calea curățării și funcționării justiției.

În urma ședinței, membrii CSS au venit cu trei recomandări: accelerarea creării Consiliului Superior al Magistraturii, crearea Curții Anticorupție și pregătirea tinerilor pentru a fi angajați în sistem.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult