Social

Vântul va scădea din intensitate în a doua jumătate a zilei, anunță meteorologii

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de avertizare pentru schimbarea bruscă a vremii, cu ploi puternice de peste 18 litri pe metru pătrat, vântul nord-estic cu rafale de până la 18-23 m/s. Temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 5-7°С. Vântul va slăbi din intensitate în a doua jumătate a zilei, a afirmat pentru Radio Moldova, șeful Centrului prognoze în cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca, care atenționează populația să fie vigilentă și să evite zonele unde sunt copaci.

„Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de avertizare pentru schimbarea bruscă a vremii, în urma declanșării unui ciclon nord-estic, care se va retrage de pe teritoriul țării noastre astăzi, iar în a doua jumătate a zilei vântul va scădea din intensitate. Atenționăm cetățenii să evite zonele cu copaci, care îi consideră vulnerabili”, a precizat pentru Radio Moldova, șeful Centrului prognoze, în cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca.

Totodată, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență., anunță că în dimineața zilei de 28 martie angajații IGSU au fost solicitați pentru a interveni în lichidarea situațiilor de risc provocate de condițiile meteo nefavorabile. Astfel, pompierii din capitală au fost solicitați la ora 08:55 pe strada 31 August 1989 nr. 30 din municipiul Chișinău, pentru efectuarea lucrărilor de defrișare a unui copac căzut peste un automobil, din cauza rafalelor de vânt puternic. Un alt caz a fost înregistrat în municipiul Bălți pe strada Ștefan cel Mare nr. 5. Aici, salvatorii din nordul țării au înlăturat o creangă căzută peste firele electrice în curtea unui bloc de locuit. Tot de intervenția pompierilor a fost nevoie în sudul țării, raionul Cantemir, unde un copac a fost doborât de vânt blocând circulația pe traseu. Astfel, angajații IGSU au defrișat copacul, eliberând drumul. În continuare, angajații IGSU monitorizează situația în țară, provocată de condițiile meteo nefavorabile.

Cetățenii sunt îndemnați să ocolească și să nu atingă cablurile rupte și căzute la pământ în contextul precipitațiilor puternice însoțite de intensificări ale vântului. Reprezentanții operatorilor de distribuție a energiei electrice atrag atenția populației asupra importanței respectării stricte a regulilor de securitate în raport cu instalațiile electrice.

Părinții sunt rugați să supravegheze copiii și să le explice atât regulile de securitate, cât și consecințele nerespectării acestora. În cazul în care sunt observate pericole la instalațiile electrice, cetățenii sunt îndemnați să informeze operatorul de distribuție.

Precizăm că, pe teritoriul Republicii Moldova, de la 5 până la 50 de zile pe an sunt însoțite de vânt puternic, de 15m/s și mai mult. Intensificarea vântului de la 25 m/s și mai mult are loc în medie de 1-2 ori pe an. Amintim că, până la ora 18:00, pe întreg teritoriul țării a fost anunțat Cod galben de instabilitate a vremii.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult