Agricultorii estimează o creștere a recoltei de grâu în acest an
Precipitațiile din ultimele zile au dat speranțe atât agricultorilor, cât și autorităților centrale că în acest an se așteaptă o roadă bună la grâul de toamnă. Starea culturilor este bună, datorită condițiilor climatice favorabile, spun agricultorii, care au avut un dialog în format online cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, despre campania lucrărilor agricole de primăvară.
Anul 2022 pentru agricultura națională a fost extrem de dificil. Fermierii s-au confruntat cu multiple crize suprapuse, iar una dintre cele mai grave a fost seceta severă. Totuși, în acest an agricultorii se așteaptă la o roadă mult mai bună, comparativ cu cea de anul trecut. Potrivit lor, cerealele semănate toamna trecută sunt într-o stare bună.
„Înainte de precipitațiile care le-am avut în ultima perioadă deficitul de umiditate în sol era de circa 60% conform datelor de la centrul selecția de la Bălți”, a menționat șeful direcției agricultură din Consiliul Raional Ungheni, Viorel Scutaru.
„În ceea ce privește starea culturilor cerealiere de grupa întâi, la noi la Hîncești avem undeva la 12 hectare și toate aceste culturi sunt într-o stare satisfăcătoare. Acum, după datele care le avem noi, procentul de asigurare cum umiditatea este la 70-90 %, dar spre mare noroc, ultimele ploi ne-au adus o speranță mai mare. Cred că o să avem niște rezultate bune la acestei culturi”, spune șeful Direcția Agricultură și Alimentație Hîncești, Ion Sîrbu
„Grâu noi avem o suprafață aproximativ de 7500 de hectar, este într-o stare bună. La moment s-au introdus îngrășămintele și arată foarte bine. Orz de toamnă avem aproximativ 1950 de hectare, însă avem informații că unele gospodării, când au fost înghețurile până la -20 în luna februarie, am avut cazuri unde a fost atins, dar unii au l-au reînsemânțat cu orz de primăvară”, a declarat șeful Serviciului Agricultură, Alimentație și Privatizare din cadrul Consiliului Raional Ocnița, Igor Oboroc.
După un an de secetă și de război, care au afectat sectorul agricol, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, estimează o recoltă mai bună în 2023. Toamna trecută, grâul a fost semănat pe o suprafață de până la 330 de mii de hectare. Astfel, roada ar trebui să ajungă până la 1,5 milioane de tone de grâu. În Republica Moldova, anual, grâul este semănat pe o suprafață de aproximativ 350 de mii de hectare.
Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, recolta anului 2022 a fost una mai mică față de anul 2021. Astfel, conform estimărilor prealabile, recolta de grâu a constituit circa 828 de mii de tone sau cu 47% mai puțin.