Economic

În 2022, exportul de vinuri moldovenești a fost cel mai mic din ultimii 10 ani

Exporturile de vinuri moldovenești pe piața internațională au scăzut anul trecut cu 14 la sută, comparativ cu anul 2021, au declarat reprezentanții Oficiului Național al Viei și Vinului. Această diminuare a fost cauzată de pandemia de COVID-19, situația geopolitică și problemele de logistică, potrivit experților din domeniu. În context, Ministerul Agriculturii, împreună cu alți parteneri de dezvoltare, vor implementa noi strategii pentru supravegherea și susținerea sistemului vitivinicol din Republica Moldova.

În anul 2022, au fost efectuate cele mai mici exporturi de vin din ultimii zece ani, a declarat Directoarea interimară, a Oficiului Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahnă, în cadrul celei de-a VI-a ediții a Conferinței naționale a Filierei Vitivinicole.

„Exportul a constituit 10,4 milioane decalitri, care însumează toate categoriile, inclusiv băuturile spirtoase, și constituie – 14 % comparativ cu anul 2021. De asemenea, în valoare exporturile au scăzut cu 9 %. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în exporturile în Belarus – 55% și în Federația Rusă – 44%.”

Elizaveta Breanhă a mai precizat că în pofida situației meteorologice, strugurii au fost mai buni, iar producția medie la hectar a fost de 5,5 tone. În plus, anul trecut, aproximativ 280.000 de tone de struguri au fost procesate la vinăriile din țară, în rezultat au fost obținute aproape 19 milioane de litri, inclusiv vin pentru distilare.

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Viei și Vinului, investițiile în sectorul vitivinicol din Republica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă, de la 434 de milioane de lei în anul 2021, până la 198 de milioane de lei în anul 2022. În plus, datele instituției arată că și tendințele de plantare au scăzut, la fiecare hectar plantat, revenind 5 hectare de viță-de-vie defrișate.

În contextul crizelor și a instabilității locale și regionale, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, împreună cu partenerii săi de dezvoltare, vor îmbunătăți sistemul vitivinicol din țara noastră, a declarat secretarul de stat al instituției, Sergiu Gherciu.

„În anul 2023, suntem hotărâți să continuăm să îmbunătățim calitatea și diversitatea producției noastre vitivinicole, și să încurajăm cooperarea între producătorii locali și cei internaționali, consolidând astfel poziția pe piața locală și internațională. Pornind de la învățămintele din anul trecut, ne propunem să dezvoltăm programe de protecție și reziliență care să asigure o producție sustenabilă a vinului în următorii ani”.

De menționat că Oficiul Național al Viei și Vinului”, este autoritatea competentă în implementarea politicii statului în sectorul vitivinicol și asigurarea dezvoltării durabile a acestuia.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult