Politic

Președinta Maia Sandu cere inspecția Aeroportului Chișinău și revizuirea taxei de 9 euro

Taxa aeroportuară de 9 euro, plătită de pasagerii care pleacă de pe Aeroportul Internațional Chișinău, va fi revizuită, în sensul reducerii maxime a ei. Anunțul a fost făcut de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unui briefing susținut în dimineața zilei pe Aeroportul Internațional Chișinău. Totodată, șefa statului a solicitat APP să găsească formule pentru a organiza mai multe destinații de zbor, la prețuri mai accesibile.

Maia Sandu/Facebook
Sursa: Maia Sandu/Facebook

„Solicit instituțiile statului ca taxa de 9 euro per pasager să fie revăzută, în sensul reducerii maxime a acestei taxe. Solicit APP-ului și administrației aeroportului să asigure funcționarea optimă a aeroportului de acum înainte, așa încât cetățenii să beneficieze de mai multe rute spre mai multe destinații, la prețui accesibile”, a declarat președinta Maia Sandu.

Șefa statului le-a solicitat, totodată, instituțiilor statului, să se asigure că Aeroportul Internațional Chișinău, revenit oficial în gestiunea statului, este inspectat, iar neregulile depistate – documentate.

„Aeroportul nu este un simplu bun al statului. Aeroportul trebuie să devina un nod regional care să asigure infrastructura necesară pentru ca Republica Moldova să se conecteze mai mult la spațiul economic european, iar instituțiile justiției trebuie să se asigure că toate persoanele implicate în acest furt sunt pedepsite conform legii”, a mai declarat președinta Maia Sandu.

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului începând cu 28 martie, curent, după ce în 2013 a fost luat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta îi acuză de „furtul” aeroportului, prin „tranzacții mincinoase”, pe liderul Partidului „Șor”, deputatul fugar, Ilan Șor și fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc. Ca urmare a acestei scheme, timp de nouă ani, statul a pierdut venituri în valoare de 1,6 miliarde lei, susține șefa statului.

„Au trecut nouă ani. În acești ani, cetățenii au dat hoților un răspuns clar: că țara noastră nu este de vânzare. Astăzi se face dreptate. Aeroportul este din nou al statului, adică al cetățenilor. Această dreptate este în primul rând meritul vostru, al oamenilor cinstiți ai Moldovei”, a conchis președinta Sandu.

Precizăm că, în prezent, Aeroportul Internațional este administrat, oficial, de către întreprinderea de stat „Aeroportul Internațional Chișinău”.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult