Economic

Bunurile aflate în gestiunea Avia Invest vor fi transferate întreprinderii de stat „Aeroportul Internațional Chișinău”

Toate bunurile aflate în gestiunea Avia Invest vor fi transmise întreprinderii de stat „Aeroportul Internațional Chișinău”. Anunțul a fost făcut astăzi de către administratorul adjunct al întreprinderii, Constantin Vozian. Potrivit lui, asemenea prevederi se regăsesc în contractul de concesiune. De asemenea, decizia a fost consultată cu reprezentanții mai multor instituții ale statului, inclusiv instituții de forță, de monitorizare și combatere a corupției.

„Acolo unde este vorba despre reziliere, prevede expres faptul că în cazul rezilierii toate bunurile care constituie obiectul mijlocit au activității operaționale urmează a fi transmise din partea unei părți alteia”.

Constantin Vozian s-a referit, în special, la mai multe mașini de lux. El susține că acestea au fost procurate din activitatea operațională a aeroportului și nu din așa-numitele investiții efectuate de Avia Invest.

„Aceste bunuri constituie un element indispensabil activității operaționale și o să vă spun de ce. Unul din serviciile pe care le prestează aeroport și le prestează mai bine de 10 ani este serviciul senator. Este un serviciu VIP ce constă în preluarea pasagerului de la bordul aeronavei până la salonul VIP cu un Mercedes S CLASSE. De ce este rațional ca toate aceste bunuri să rămâne în proprietatea statului? Bunurile au fost achiziționate din banii din activitatea operațională aeroportului, din banii obținuți din activitatea operațională, și nu din așa zisele investiții”, a precizat adjunctul administratorului „Aeroportul Internațional Chișinău”.

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat în anul 2013, atunci când a devenit proprietatea companiei Avia Invest, controlată de Ilan Șor. Contractul de concesiune, stabilit pentru o perioadă de 49 de ani, obliga compania să efectueze investiții de peste 240 de milioane de euro. Din 28 martie, Aeroportul nu mai este administrat de compania „Avia Invest”, ci a trecut în gestiunea statului, iar procesul de preluare a activelor a demarat. Poziția Avia Invest a fost reflectată într-un comunicat de presă și subliniat „că preluarea controlului companiei de către APPP este un atac un raider și spune că a atacat în instanța de judecată rezilierea contractului”.

În această dimineață, șefa statului, Maia Sandu, a declarat că Aeroportul Chișinău este, din nou, al cetățenilor, menționând că urmarea a schemelor din 2013, statul a pierdut venituri în valoare de 1,6 miliarde de lei.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult