CSM sesizează Curtea Constituțională în vederea stabilirii legitimității deciziilor luate de noua componență
Consiliul Superior al Magistraturii s-a întrunit, astăzi, în prima ședință după constituire, una extraordinară, în care a decis că va activa în componență limitată, de patru membri, în loc de 12, prevăzuți de lege. Astfel, instituția va examina doar chestiuni ce vizează organizarea activității instanțelor de judecată și a CSM, nu însă și subiecte privind cariera judecătorilor sau aplicarea măsurilor disciplinare față de aceștia. Totodată, CSM s-a adresat la Curtea Constituțională pentru a face claritate dacă deciziile adoptate de această componență a Consiliului sunt legitime.
În debutul ședinței extraordinare, președinta interimară a Consiliului Superior al Magistraturii, Nina Cernat, a informat că CSM va activa în componență limitată și va avea competențe limitate, doar în acest mod va fi evitată prejudicierea funcționării sistemului judecătoresc. Astfel, CSM va examina doar chestiuni ce vizează organizarea activității instanțelor de judecată și a CSM, nu însă și subiecte privind cariera judecătorilor sau aplicarea măsurilor disciplinare față aceștia.
„Pentru a evita blocarea activității sistemului judecătoresc, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au decis să activeze în componență limitată și competențe limitate. Astfel, CSM va examina doar chestiuni ce vizează organizarea activității instanțelor de judecată și a CSM, nu însă și subiecte privind cariera judecătorilor sau aplicarea măsurilor disciplinare față aceștia. Pentru supunerea la examinarea subiectelor ce vizează răspunderea disciplinară a judecătorilor, este necesar ca jumătate din membri CSM să fie judecători, pentru a asigura reprezentativitatea”, a precizat președinta interimară a Consiliului Superior al Magistraturii.
Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din 12 membri, șase judecători, și alții șase non-judecători, potrivit legislației.
Așa cum în noua componență a CSM doar un reprezentant este din rândul judecătorilor, iar cei trei, numiți de Parlament, sunt non-judecători, noul membru Alexandru Postică a propus să fie sesizată Curtea Constituțională, în baza articolului 15, pentru a face claritate în ce măsură o componență nereprezentativă a Consiliului poate să adopte decizii legitime. Cu trei voturi pro și unul împotrivă, membrii Consiliului au decis să se adreseze Curții Constituționale.
Ion Guzun, cel care a votat împotriva sesizării Curții Constituționale, motivând că legea prevede expres că deciziile sunt legale cu adoptarea a două treimi din cei prezenți la ședință. Totodată, el a precizat că nu există certitudine că judecătorii vor alege noi membri în CSM, pe 28 aprilie, iar astfel există riscul tergiversării mai multor procese de reformare a sistemului justiției.
Potrivit unor surse ale Radio Moldova, ar exista un scenariu prin care judecătorii, care urmează să se întrunească, pe 28 aprilie, la Adunarea Generală a Judecătorilor, ar putea alege alți membri în CSM, decât cei patru candidați și unul supliant, care au trecut evaluarea Comisiei pre-veting.
Precizăm că, pe agenda primei ședințe a Consiliului Superior al Magistraturii au fost incluse nouă subiecte, printre care și Planul activității Consiliului pentru anul 2023, votat de cei patru membri.
Amintim că Parlamentul a votat săptămâna trecută trei membri noi non-judecători, în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii: Tatiana Ciaglic, Alexandru Postica și Ion Guzun.