UE sprijină Republica Moldova // Comisia Europeană alocă 50 de milioane de euro pentru reforme și necesități urgente
Comisia Europeană alocă Republicii Moldova cea de-a doua tranșă în valoare de 50 de milioane de euro din sprijinul macrofinanciar, anunță instituția europeană. Comisia menționează că acest ajutor constituie un sprijin important din partea UE pentru una din țările cel mai puternic afectate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
„Războiul a avut un impact semnificativ asupra economiei moldovenești. Sprijinul va ajuta Moldova să abordeze nevoile sale urgente de finanțare și să susțină stabilitatea macroeconomică generală, permițând în același timp reforme ample și ambițioase”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Comisia a decis debursarea celei de-a doua tranșe din ajutorul macrofinanciar după ce a concluzionat că R.Moldova și-a îndeplinit angajamentele asumate.
„Republica Moldova a consolidat guvernanța sectorului public cu acțiuni întreprinse pentru îmbunătățirea managementului proiectelor de investiții publice. Guvernul a făcut progrese în ceea ce privește guvernarea sectorului financiar prin adoptarea unei noi strategii de management al finanțelor publice. Autoritățile moldovenești au făcut progrese și în ceea ce privește întărirea statului de drept. Parlamentul a adoptat și un nou program de recuperare a bunurilor infracționale”, constată Comisia Europeană.
Asistența macrofinanciară este o dovadă a eforturilor depuse de UE pentru a ajuta R.Moldova în depășirea provocărilor din ultimii ani și în avansarea pe calea integrării europene.
Tot astăzi, Republica Moldova a primit din partea UE și un grant în valoare de 10 milioane de euro. O plată suplimentară de 40 de milioane de euro va fi virată la începutul lunii mai sub formă de împrumuturi, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Comisia Europeană a alocat prima tranșă în valoare de 50 de milioane de euro în august 2022. Ulterior, în ianuarie Comisia a propus majorarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova până la 145 de milioane de euro. Propunerea este examinată de Parlamentul European și de Consiliul UE.