Externe

Ucraina, „pregătită” să discute cu Rusia despre Crimeea, dacă preconizata contraofensivă va avea succes

Kievul este dispus să discute cu Moscova despre viitorul Crimeii, dacă forțele sale ajung la granița peninsulei ocupate de Rusia, a declarat pentru „Financial Times” un consilier de rang înalt al președintelui Volodimir Zelenski, transmite Hotnews.ro.

Declarațiile lui Andrii Sîbiha, adjunct al șefului de cabinet al lui Zelenski, reprezintă cea mai explicită declarație a interesului Ucrainei pentru negocieri de când Kievul a întrerupt discuțiile de pace cu Kremlinul, în aprilie anul trecut.

„Dacă vom reuși să ne atingem obiectivele strategice pe câmpul de luptă și când ne vom afla la granița administrativă cu Crimeea, suntem gata să deschidem o pagină diplomatică, pentru a discuta această problemă”, a declarat Andrii Sîbiha, referindu-se la preconizata contraofensivă planificată de ceva timp de Kiev.

Andrii Sîbiha este un diplomat cu experiență, care se concentrează pe politica externă în cadrul biroului președintelui și a fost alături de Zelenski în momente-cheie ale războiului. El a declarat că președintele și consilierii săi vorbesc acum în mod special despre Crimeea, în timp ce armata ucraineană se apropie de lansarea contraofensivei pentru a recâștiga teritoriul ocupat de ruși.

Ucraina a întrerupt discuțiile cu Moscova după descoperirea unor presupuse crime de război ale rușilor în Bucea, suburbie a Kievului, iar Zelenski a semnat un decret prin care a statuat imposibilitatea negocierilor cu Putin, după ce Kremlinul a anexat patru provincii ucrainene, în septembrie.

Până în prezent, Zelenski a exclus discuțiile de pace până când forțele rusești nu vor părăsi întreaga Ucraină, inclusiv Crimeea.

Președintele ucrainean a precizat în repetate rânduri că obiectivul său final este de a readuce tot teritoriul țării, inclusiv Crimeea, sub controlul Kievului. Dar în luna mai a anului trecut, el a indicat că Ucraina ar putea lua în considerare un acord de pace, dacă forțele rusești se vor întoarce la pozițiile din estul Ucrainei anterioare invaziei de anul trecut și a sugerat ca problema Crimeei să fie rezolvată ulterior prin diplomație.

Crimeea se află sub ocupație rusă din februarie 2014 și a fost anexată de Moscova în luna următoare, după un simulacru de referendum - o mișcare condamnată la nivel internațional ca fiind o acaparare ilegală de teritoriu.

Pe de altă parte, Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski, a declarat miercuri pentru Radio Europa Liberă că forțele ucrainene vor fi „la ușa Crimeei” în „cinci până la șapte luni”.

Unii dintre aliații occidentali ai Ucrainei se tem însă că Putin ar putea recurge la arme nucleare tactice pentru a apăra peninsula, al cărei statut Kremlinul spune că nu este negociabil. De aceea, comentariile lui Sîbiha ar putea ușura situația oficialilor occidentali care sunt sceptici cu privire la capacitatea Ucrainei de a recupera peninsula și care se tem că orice încercare de a face acest lucru pe cale militară l-ar putea determina pe președintele Vladimir Putin să escaladeze războiul, eventual cu arme nucleare, notează Financial Times.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult