Politic

14 ani de la protestele din 7 aprilie-2009. Peste zece condamnări la CEDO, niciun condamnat cu detenție

Astăzi se împlinesc 14 ani de ani de la protestele violente din 7 aprilie 2009. Soldate cu moartea a cel puțin unei persoane, sute de tineri torturați, vandalizarea clădirilor Parlamentului și Președinției, inclusiv incendierea Declarației de Indepență a Republicii Moldova, protestele din 7 aprilie 2009 rămân și astăzi o necunoscută pentru societate. Practic nimeni nu a fost tras la răspundere pentru cele întâmplate și nu se cunoaște cine a stat în spatele violențelor.

Primele proteste au început pe data de 6 aprilie, după o nouă victorie a Partidului Comuniștilor la alegerile parlamentare. Pe 7 aprilie 2009, zeci de mii de persoane, majoritatea tineri, unii susținători ai opoziției, au ieșit pe străzile Chișinăului, ca să conteste victoria comuniștilor la alegeri, scandând „Vrem alegeri repetate”, „Jos comuniștii”.

Inițial, protestul a fost unul pașnic, dar ulterior a degenerat în violențe. Unii manifestanți au pătruns în clădirea Președinției, iar mai multe birouri din Parlament au fost incendiate. A ars inclusiv Declarația Independenței Republicii Moldova. Deși în număr mare, forțele de ordine nu au împiedicat actele de vandalism.

În schimb, în cursul nopții din 7 spre 8 aprilie, când mulțimea practic se dispersase, poliția a intervenit în forță, arestând aproximativ 200 de protestatari, majoritatea studenți și elevi. Mulți au fost torturați și maltratați de reprezentanții forțelor de ordine în comisariate. Între timp, părinții își căutau copiii în disperare.

Cel puțin un tânăr - Valeriu Boboc, a murit, după ce a fost bătut cu cruzime de polițiști. Un an mai târziu, Valeriu Boboc a fost decorat post-mortem cu cea mai înaltă distincție de stat, Ordinul Republicii.

Niciun funcționar sau demnitar nu își ispășește pedeapsa în închisoare pentru abuzurile comise, unii fiind avansați ulterior în funcție. Un singur polițist, a fost condamnat la închisoare, dar a părăsit teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit experților Promo-lex, câteva zeci de funcționari de stat, inclusiv demnitari, au fost implicați în ceea ce ei numesc „dezmățul de la 7 aprilie”. Unii dintre ei dețin funcții publice și astăzi.

Din 2009 până în prezent Republica Moldova a fost condamnată la CEDO pe zece cauze, în dosarul 7 aprilie, iar alte câteva zeci de cereri (pentru tortură) sunt pe lista de așteptare pentru a fi examinate. Suma plătită de țara noastră, în acești ani, este de aproximativ cinci milioane de lei, a afirmat pentru Radio Moldova, expertul Promo-Lex, Vadim Vieru. O parte a despăgubirilor a fost achitată după înțelegerile amiabile între Guvern și tinerii torturați.

În anul 2012, Parlamentul a decretat 7 aprilie drept „Ziua Libertății”, de comemorare a tinerilor care au manifestat pașnic în numele libertății și democrației. Însă, în pofida celor câteva comisii parlamentare de anchetă, a dosarelor deschise de procuratură, la 14 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, societatea nu cunoaște adevărul.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult