Economic

Caută soluții pentru a face economii. Un sistem fotovoltaic, instalat la o cooperativă apicolă din raionul Orhei

O cooperativă apicolă din Orhei își va reduce consumul de energie electrică, aproximativ, cu 65%, datorită unui sistem fotovoltaic instalat pe acoperișul centrului de procesare și ambalare a produselor. Capacitatea sistemului de panouri solare este de peste 160 de kilowati, iar, potrivit estimărilor, investiția făcută va genera anual circa 240 de mii de kilowati. Oficialii, prezenți la inaugurarea sistemului fotovoltaic, au anunțat că datorită energiei verzi, competitivitatea produselor apicole va crește semnificativ.

Cooperativa apicolă din Orhei, care este formată din 12 întreprinderi și gestionează peste șapte mii de familii de albine, va putea economisi mai mult de jumătate din bugetul pe care îl cheltuia până acum pentru energia electrică. În 2021, aici a inaugurat un centru modern de procesare și ambalare a produselor apicole, dotat cu tehnologii de ultimă generație, dispune și de un laborator performant. Potrivit cofondatorului acesteia, Ștefan Sandic, după ce energia electrică s-a scumpit, antreprenorii au căutat soluții pentru a face economii fără a perturba procesul de producție, apelând la energia regenerabilă.

„Scopul de bază a acestei cooperative este de a crea produs cu valoare adăugată, includem materia primă calitativă din sectorul pomicol și sectorul pomușoare și cel apicol, al plantelor medicinale. Noi aici le aducem ca să le procesăm și să facem trei tipuri de produse”.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a precizat că astfel de cooperative sunt un model de gestionare eficientă a investițiilor și demonstrează că, doar asociindu-se, producătorii agricoli pot depăși problemele cu care se confruntă.

„Contribuția statului a fost una considerabilă pentru că noi vorbim de o cooperativă, exact cum prevede statutul unei cooperative, a fost subvenționat cu 75%. Cooperativa este în creștere, ei prognozează să aibă o deservire până la zece mii de familii de albini. În Moldova sunt în jur de 240 mii de familii de albini cu un potențial de creștere până la două mii tone de producere, chiar dacă anul trecut au prelucrat 88 de tone, ceea ce este foarte puțin. Eu cred că cifra va fi în creștere”.

Membrii cooperativei asigură în prezent întreg lanțul valoric de colectare, procesare și ambalare a produselor apicole. Costul total al sistemului fotovoltaic de 364 de panouri solare este de 2,2 milioane de lei.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult