Social

REVISTA PRESEI: Strategii ale partidelor și politicienilor înaintea alegerilor locale; Vila lui Plahotniuc din Elveția a fost sechestrată

Sechestrul pe vila lui Plahotniuc din Elveția; strategiile pentru apropiatele alegeri locale și pregătirile pentru începerea negocierilor de aderare - sunt printre subiectele presei, pe care le trece în revistă Alla Ceapai.

Anticorupție.md relatează că vila de milioane din Elveția a fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc, a fost pusă sub sechestru. Anunțul a fost făcut de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care a precizat că informația a fost confirmată recent de către autoritățile elvețiene. Potrivit ei, acest bun a fost cumpărat în 2012 de Plahotniuc cu aproximativ 26 de milioane de dolari, ceea ce constituie bugetul Procuraturii Anticorupți pentru circa 13 ani. În prezent vila este înghețată și nu poate fi vândută de proprietari. Dacă Plahotniuc va fi condamnat în dosarul aflat deja în judecată, ar fi posibilă recuperarea prejudiciul cauzat, inclusiv cu banii din vila care este sechestrată în Elveția, a menționat Veronica Dragalin. Ea a mai precizat că deocamdată nu există o altă informație referitoare la locul aflării lui Plahotniuc. În același timp, și Interpol bate pasul pe loc, întrucât cererea din partea Republicii Moldova privind anunțarea în căutare nu a fost acceptată.

Într-un podcast al Europei Libere, editorialistul Nicolae Negru remarcă două strategii ale partidelor și politicienilor în apropiatele alegeri locale. În timp ce unii încearcă să se axeze prioritar pe problemele concrete ale localităților, alții doresc să împingă concurența electorală pe pista geopolitică, fie pentru că nu au candidați potriviți, fie pentru că cred că ar putea câștiga mai mult jucând cartea geopolitică. Tendința de a împinge alegerile pe pista geopolitică se vede atât în cazul forțelor pro-ruse, cât și din partea partidului de guvernământ, precizează Negru. Cu referire la municipiul Chișinău, editorialistul notează că numărul mare de candidați deja înregistrați ar putea face ca unii aspiranți să câștige din primul tur să nu obțină acest rezultat. Analistul Igor Boțan spune că decizia Curții Constituționale de a menține în vigoare interdicția de a candida în alegeri a reprezentanților fostului partid Șor avantajează formațiunile care sunt finanțate de fugarul Ilan Șor și într-o anumită măsură socialiștii.

Într-o emisiune la Radio Moldova, experta în securitate de la București, Angela Grămadă, apreciază că întrevederile președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, cu liderii mai multor state din Uniunea Europeană, în marja Adunării Generale a ONU de la New York, a fost o bună oportunitate de a-i convinge să recomande Consiliului European lansarea negocierilor de aderarea, în decembrie. Avem nevoie să obținem consens și mă bucur că diplomația din Republica Moldova nu a ezitat să profite de această oportunitate, de aceste întâlniri pentru a convinge publicul european din diferite țări, nu doar din cel consacrat ca fiind partener stabil sau constant al Republicii Moldova, spune experta. Pe 3 octombrie, Parlamentul European va analiza Raportul privind progresele obținute de Republica Moldova în implementarea celor 9 recomandări pentru aderarea la blocul comunitar. Decizia finală urmează să fie luată în decembrie de Consiliul European din care fac parte liderii tuturor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Într-o emisiune la Radio Chișinău, deputata europeană Corina Crețu afirmă că Republica Moldova este pregătită să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană de la începutul anului viitor, dar încă trebuie să-și facă partea sa munca. Ea sugerează că autoritățile trebuie să se axeze pe reforma justiției, unde există un gol ce nu poate fi acoperit cu profesioniști, pe lupta anticorupție și pe comunicarea cu cetățenii pentru a-i convinge că singurul drum pentru dezvoltare este cu Uniunea Europeană. Munca cea mai intensă pentru Guvern și pentru societatea civilă va începe după ce se vor deschide negocierile, când vor urma mai multe etape de transformare profundă a statului. Republica Moldova trebuie să fie pregătită cu proiecte, astfel ca să emită facturi și să înceapă să primească fondurile de pre-aderare chiar din ziua în care pornesc negocierile.

TV8 îl citează pe istoricul și politicianul Octavian Țîcu declarând că reforma sistemului de justiție este un eșec al guvernării, iar exponenții puterii trebuie să și-l asume. Reforma nu va avea efectul scontat atâta timp cât va exista instabilitate pe arena politică de la Chișinău, iar PAS nu are putere suficientă pentru a consolida situația. Țîcu mai spune că scandalul de corupție în care este vizat proaspătul membru al CSM, Iulian Muntean, desemnat de Parlament, lovește în credibilitatea reformei sistemului de justiție, dar precizează că reforma trebuie să continue și că membrii CSM numiți până acum merită un grad de credibilitate. Deputatul PAS Dorian Istrati spune că Iulian Muntean trebuie să renunțe la fotoliu, iar Comisia de Pre-Vetting are, în continuare, toată credibilitatea. Istrati recunoaște că există probleme în înfăptuirea reformei justiției însă se declară convins că reforma justiției se îndreaptă în direcția corectă și este apreciată în afara țării.

ProTV Chișinău relatează că după ce ministra Justiției și CSM i-au cerut public demisia membrului CSM, Iulian Muntean, acesta a spus că s-ar putea să o facă, dar și-a justificat faptul de a nu menționa nicăieri dosarul de corupție în care a fost învinuit în 2018 spunând că acesta a fost clasat și nu mai există. De cealaltă parte, președintele interimar CSM, Sergiu Caraman, susține că Muntean era obligat să indice că a figurat în acest dosar chiar și dacă acesta ar fi fost clasat și insistă pe demisia lui Muntean despre care spune că a admis o eroare serioasă și gravă. Pentru a nu compromite reforma justiției dumnealui ar trebui să aibă curajul să-și depună demisia. În articol se amintește că scandalul de la CSM a izbucnit după ce s-a aflat că juristul Iulian Muntean este învinuit într-un dosar de corupție. Comisia pre-vetting, care l-a verificat, a spus că nu a fost informată despre existența acestui dosar. Procuratura Anticorupție a precizat că nimeni nu a solicitat asemenea informații, iar CNA – că a expediat aceste informații, dar cu întârziere.

Jurnal.md îl citează pe directorul Moldovagaz Vadim Ceban explicând din ce surse există compania din moment ce regiunea transnistreană nu achită pentru volumele de gaze livrate. Potrivit lui, natura contractului este în măsură să asigure „existența” companiei, alături de costurile de distribuție și furnizare, suportate de consumatorii finali. „Contractul, în forma în care a fost aprobat în 2021 sau în 2022 în ianuarie, a fost aprobat de către acționari. Deci, acționarii Gazprom, Guvernul, Transnistria a aprobat așa formă de contract sub aceste condiții. Partea dreaptă achită, partea stângă nu achită, dar noi beneficiem de energia electrică de pe malul stâng. Între doi acționari stau forțele pacificatoare de pe Nistru. Cred că înțelegeți despre ce vorbim și în ce condiții activează Moldovagaz când vorbim despre guvernanță corporativă”, explică Ceban.

Într-un editorial pe ipn.md, istoricul și analistul politic Anatol Țăranu notează că astăzi statul moldovenesc independent se prezintă ca cel mai slab dintre toate noile state independente din spațiul post-sovietic. Explicația acestui fenomen se ascunde în zona identității naționale difuze a băștinașilor români-moldoveni, care neîmbrățișând plenar conștiința națională românească, nu au cum să se unească pe interior pentru a constitui o comunitate națională integră, capabilă să se mobilizeze într-o majoritate covârșitoare pentru asigurarea dezvoltării durabile a societății. Salvarea băștinașilor moldoveni din Republica Moldova se constituie în revenirea lor plenară la românism și România, cel puțin, la nivel de conștiință națională asumată. Unica alternativă acestui scenariu salvator este reinstalarea sub diverse forme posibile a jugului colonial pentru băștinașii spațiului românesc la est de Prut.

TV Nord din Bălți informează că după ce au primit mai multe plângeri de la localnici, autoritățile locale, împreună cu poliția, au instalat semne rutiere care interzic accesul trotinetelor sau a bicicletelor electrice în zona pietonală din Bălți. În timp ce unii localnici susțin că decizia este una pripită, alții spun că trotinetele electrice sunt foarte periculoase, mai ales că cei care le folosesc nu respectă regulile de circulație, mai mult, le lasă pe unde apucă. Viceprimarul de Bălți, Alexandr Usatîi, atenționează că cei care nu vor respecta interdicția vor fi trași la răspundere. Potrivit lui, poliția a înregistrat mai multe cazuri în care trotinetele electrice erau conduse de oameni în stare de ebrietate sau de cei care încălcă regulile de circulație rutieră. De asemenea, câteva trotinete abandonate în mijlocul drumului au fost evacuate la parcarea specială.

Într-un articol de opinie în Expresul de la Ungheni, Lucia Bacalu, scrie despre o problemă majoră cu care se confruntă periodic orașul Ungheni, ca și multe alte, dacă nu toate orașele din Republica Moldova, cea a invaziei câinilor vagabonzi. Soluții ar fi două, fie sterilizarea acestora, fie construirea de aziluri pentru câini, ambele sunt însă foarte costisitoare pentru bugetele locale, notează autoarea. Ea propune instituirea unei taxe pentru câini și pisici, pe care să o plătească absolut toți, dar pune la îndoială că oamenii ar accepta o astfel de măsură, deși, în cele din urmă, este vorba despre securitatea fiecăruia. Nici un președinte de țară, nici un prim-ministru, nici un primar nu va soluționa această problemă atâta timp cât nu ne vom schimba noi mentalitatea.

Citește mai mult