Rubrica Doctorul familiei// Sfaturi pentru a te bucura de mesele de sărbători într-un mod echilibrat
Sărbătorile de Paști sunt o perioadă specială în care se celebrează în mod tradițional cu familia și prieteni, iar mesele festive joacă un rol important în aceste sărbători. Cu toate acestea, mâncarea în exces și alegerile alimentare nepotrivite pot duce la un consum crescut de calorii și la o scădere a stării de sănătate. Pentru a mânca corect și sănătos în timpul sărbătorilor de Paști, rubrica Doctorul familiei, din cadrul emisiunii „Dimineața cu Radio Moldova”, ediția de luni, 17 aprilie, vă prezintă câteva sfaturi utile.
Dacă alimentația unei persoane este neechilibrată corpul dă de știre, prin indigestie, acutizarea bolilor cronice sau dezvoltarea unor patologii precum hipertensiunea arterială, diabet sau ateroscleroză.
Pentru a transforma alimentele în energie și substanțe nutritive sistemul digestiv lucrează în permanență. Atunci când mâncăm prea mult aceste surse de energie sunt în exces, iar corpul le poate depozita sub forma unor substanțe de rezervă, așa cum este grăsimea ce se poate distribui atât sub piele, cât și în interiorul organelor sau vaselor sangvine.
Pentru a evita complicațiile unei alimentații necorespunzătoare, respectați o pauză de circa trei ore între mesele principale, acest lucru va facilita digestia.
Apa este un alt compus ce îmbunătățește digestia, iar lipsa unei cantități suficiente de apă în organism conduce la constipație și generează o mulțime de probleme adiacente.
Asigurați prelucrarea termică a alimentelor. Acest lucru crește capacitatea de digerare și scade riscul toxiinfecțiilor alimentare prin distrugerea microorganismelor.
Persoanele de vârsta a treia trebuie să consume produse mai sărace în calorii, ca să nu ia în greutate, dar din care să-și poată obține substanțele nutritive necesare menținerii sănătății, astfel se recomandă scăderea aportului de grăsimi și optarea pentru cereale integrale și legume.
Sarea cauzează dezvoltarea hipertensiunii arteriale, așa că încercați să limitați consumul acesteia.
Dacă suspectați o patologie asociată cu sistemul gastrointestinal, adresați-vă medicului de familie, unui gastroenterolog sau dietician.