Expert: Examinarea dosarului lui Ilan Șor la CSJ ar putea dura până la un an
Decizia de ieri a Curții De Apel Chișinău prin care politicianul fugar Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare este executorie, ceea ce înseamnă că își poate ispăși pedeapsa, iar bunurile sale pot fi confiscate. Avocații acestuia susțin însă că vor contesta hotărârea la Curtea Supremă de Justiție, iar experții menționează că examinarea dosarului în această instanță poate dura până la un an.
Decizia Curții de Apel este executorie, iar Ilan Șor trebuie să fie transferat la închisoare, din momentul pronunțării hotărârii, a afirmat șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, la o emisiune de la Jurnal TV. Ea a explicat că decizia poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), dar pedeapsa a devenit obligatorie, astfel încât Ilan Șor poate fi încarcerat, iar bunurile sale să fie confiscate. Veronica Dragalin mai spune că decizia definitivă a Curții de Apel reprezintă un argument solid pentru autoritățile de la Chișinău ca să obțină extrădarea lui Ilan Șor din Israel.
„Faptul că acum avem o decizie definitivă, sperăm, că aceasta este un argument pentru autoritățile din Israel de ce trebuie să fie extrădat (I.Ș.), ca să execute pedeapsa de 15 ani, aici, în Republica Moldova. Ministerul Justiției se ocupă de extrădare, la etapa de post-judecată”, a precizat șefa Procuraturii Anticorupție.
La rândul său, Aureliu Colenco, unul dintre avocații lui Ilan Șor, a declarat pentru Radio Moldova că Hotărârea de condamnare va fi contestată la Curtea Supremă de Justiție și la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Potrivit acestuia, grupul de avocați care gestionează dosarul lui Ilan Șor sunt în discuții cu autoritățile Israelului pentru ca inculpatul să nu fie extrădat, deoarece decizia ar fi politică.
„Reieșind din materialele, pe care avocații din Republica Moldova și cei din Israel le-au prezentat la Ministerul Justiției din Israel și Procurorului General, autorităților din Republica Moldova le va fi foarte dificil să extrădeze această persoană. Noi o să dovedim autorităților din Israel că aceste dosare și aceste decizii au fost dictate politic. Pe teritoriul republicii Moldova noi nu avem ce demonstra, pentru că noi cunoaștem foarte bine ce este justiția moldoveană”.
În cazul în care avocații vor depune recurs la Curtea Supremă de Justiție, examinarea dosarului lui Ilan Șor poate dura până la un an a afirmat pentru postul nostru de radio expertul Vladislav Gribincea.
„După asemenea sentințe persoanele se duc la închisoare. Ei mai au o șansă la Curtea Supremă, dar asta nu suspendă executarea. Eventual recursul ar putea fi depus estimativ, în două luni. După asta examinarea dosarului durează jumătate de ani, un an de zile, minim. Ministerul Justiției poate recurge la extrădare, doar că Ilan Șor este cetățean al Israelului, iar unele țări nu-și extrădează cetățenii, iar aceștia pot fi sancționați în baza Hotărârii, emise de autoritățile din Republica Moldova”, a precizat expertul
Precizăm că, în 2017, Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță la 7 ani și 6 luni de închisoare, în dosarul fraudei bancare, pentru escrocherii în proporții deosebit de mari și spălare de bani. Ieri Curtea de Apel Chișinău a dublat termenul de detenție, iar decizia permite și recuperarea prejudiciului de peste 5 miliarde de lei.
În anul 2019, fiind deputat, Ilan Șor a părăsit teritoriul Republicii Moldova. Potrivit autorităților, acesta s-ar afla în Israel.