Rubrica Doctorul familiei// Pericolul solaninei. Cum poate această substanță să devină o sursă de intoxicație alimentară?
Orice produs alimentar are un anumit termen de valabilitate. Pe eticheta alimentelor din magazine este indicat acest termen, însă în cazul celor de la piață, cumpărate la kilogram, este mai dificil să ne dăm seama dacă produsul a expirat deja sau nu. Ce este solanina și cum poate deveni aceasta o sursă de infecție alimentară aflați de la Alexei Chirlici, conf. univ. departamentul medicină preventivă din cadrul USMF Nicolae Testemițanu, invitatul rubricii Doctorul familei de la Radio Moldova.
Solanina este o substanță sintetizată în mod natural de plante pentru a-și asigura protecția împotriva ciupercilor dăunătoare, bacteriilor sau insectelor. Pentru oameni însă, acest compus este toxic și ar trebui evitat în alimentație.
„Te uiți pe la sfârșitul iernii, începutul primăverii sub coajă la cartof și apare culoarea verde – solanina. Dacă nu arunci acea porțiune și o mănânci, poți să te otrăvești”, ne spune Alexei Chirlici.
Solanina poate fi evidențiată deseori în cartofi, în special dacă aceștia sunt lăsați la soare. Zona verde a cartofului conține o cantitate mare de solanină, iar dacă aceasta este consumată pot apărea simptome de afectare gastrointestinală și neurologică (amețeli, diaree, vomă, dureri în regiunea stomacului și de cap).
Evitați consumul produselor expirate pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare, iar dacă totuși suspectați o intoxicație solicitați ajutor medical calificat.