Precizările CNA privind descinderile la Consiliul Electoral de la Comrat
În cadrul măsurilor de investigare s-a conturat bănuiala că în listele electorale pentru alegerile din Găgăuzia ar fi fost persoane care, la momentul scrutinului, s-ar fi aflat în afara țării noastre, deci nu puteau să participe fizic la alegeri, dar și persoane decedate, informează Centrul Național Anticorupție. Prin urmare, cutiile electorale urmează a fi desigilate pentru verificare.
Miercuri, 17 mai, ofițerul de urmărire penală, sub conducerea procurorului de caz, a solicitat reprezentantului Comisiei Electorale Centrale a UTA Găgăuzia să se prezinte la sediul CNA pentru procedura de desigilare a cutiilor cu listele electorale, ridicate marți.
„Este o acțiune procesuală care urmează să se desfășoare în prezența avocatului reprezentantului CEC și care este filmată, cu atașarea înregistrării la dosar. A fost contactat reprezentantul CEC și avocatul acestuia pentru astăzi, dar am fost informați că aceștia sunt disponibili de a participa la acțiunea procesuală vineri, 19 mai”, se arată în comunicatul CNA.
Instituția mai precizează că după desigilarea cutiilor cu listele electorale, ofițerul de urmărire penală urmează să realizeze copii ale acestora și să asigure transmiterea listelor în original la Judecătoria Comrat.
Acțiunea, pe care a desfășurat-o Centrul Național Anticorupție (CNA), în comun cu Procuratura Anticorupție și Inspectoratul Național de Investigații la Comrat, a avut loc în cadrul cauzei penale, pornită pe fapte de finanțare ilegală a unei formațiuni politice și coruperea alegătorilor.
Amintim, mascații de la CNA au descins marți, 16 mai, în birourile Consiliului Electoral de la Comrat. Purtătorul de cuvânt al CNA, Angela Starinschi a declarat pentru radiomoldova.md că „au loc acțiuni de urmărire penală în dosarul coruperii alegătorilor”. Se întâmplă după ce autoritatea a anunțat rezultatele finale ale alegerilor pentru funcția de bașcan al autonomiei găgăuze, care arată că drept câștigătoare pe candidatul Partidului Șor, Evghenia Guțul.
Într-un comunicat, Partidul „Șor” susține că scopul perchezițiilor ar fi confiscarea proceselor verbale pentru a nu fi transmise spre validare Curții de Apel de la Comrat.
Potrivit CEC, candidata Partidului „Șor”, Evghenia Guțul ar fi obținut cea mai mare sumă de bani cu încălcarea legislației - aproape 460 de mii de lei, de la 65 de persoane. Urmează Victor Petrov – peste 436 de mii de lei și Grigore Uzun aproximativ 184 de mii de lei.
Vicepreședintele Comisie Electorale Centrale, Pavel Postică, a explicat pentru Radio Moldova că autoritatea electorală de la Comrat nu și-a ajustat regulamentele în conformitate cu prevederile legislației naționale. Comisia Electorală Centrală va audia candidații și donatorii, printre care sunt și deputați, care ar fi încălcat legea, a declarat Pavel Postică.