Economic

Veaceslav Ioniță: Anul trecut, comerțul Republicii Moldova cu țările din Uniunea Europeană a depășit 7 miliarde de dolari

Anul trecut, comerțul Republicii Moldova cu țările din Uniunea Europeană a depășit 7 miliarde de dolari. Astfel, 4,6 miliarde au reprezentat importurile din UE, iar 2,5 – exporturile moldovenești, susține expertul în politici economice Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, din 1996 și până în 2000, partenerul de bază al Republicii Moldova era CSI, care deținea anual 63% din tot exportul moldovenesc. În prezent însă aceeași pondere o dețin exporturile în UE.

Analistul economic Veaceslav Ioniță susține că în anul 2022 comerțul moldovenesc a fost puternic influențat de războiul din Ucraina. Astfel, în prezent, în exporturile realizate de Republica Moldova predomină produsele petroliere și cele agricole, a precizat expertul.

Veaceslav Ioniță a mai afirmat că, până în anul 2005, comerțul Republicii Moldova cu Uniunea Europeană era de peste 30 la sută. Abia în 2006, când Federația Rusă a impus țării noastre embargo la vinuri, producătorii și-au diversificat destinațiile de export.

„În prezent, domină produsele petroliere, cele agricole, care nu reflectă exporturile reale ale Republicii Moldova. Dacă în 2011 cel mai mult exportam textile; producție vegetală și animalieră; mașini, aparate și echipamente electrice; produse alimentare; grăsimi și uleiuri. Acum, cel mai mult se exportă mașini, aparate și echipamente electrice – 28%. Este rezultatul muncii în Zonele Economice Libere, al investițiilor din ultimii 10 ani în aceste zone. Produsele vegetale au rămas la același nivel, textilele au rămas pe același loc, dar au crescut ca volum. Produsele alimentare au rămas la fel. Industria mobilei a crescut vertiginos. Acordul de Liber Schimb cu UE a permis exportul de mobilă. Industria mobilei care nu intra în top 10 produse exportate, acum este în top 5. A ajuns a patra ca pondere în exporturile moldovenești către UE. Peste 200 de milioane de dolari anual, o performanță de neignorat”, a declarat analistul economic.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, foarte multă lume crede în mod eronat că schimburile comerciale externe din stânga Nistrului sunt preponderent cu țările CSI.

Totuși, expertul precizează că volumul de export către CSI al celor din regiunea transnistreană scade vertiginos, ca și pe malul drept.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult