Compania „Teleradio Moldova” a prezentat raportul de activitate pentru anul 2022
Consolidarea Departamentului Știri și Dezbateri, asigurarea echilibrului în știri și în emisiunile informative, precum și reflectarea consecințelor războiului din Ucraina, au fost principalele direcții de activitate a Companiei „Teleradio-Moldova” în anul 2022. Aceste obiective se regăsesc în Raportul prezentat astăzi de conducerea instituției publice în ședința Comisiei parlamentare de profil. Directorul general al „Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu, a declarat că anul trecut s-au îmbunătăți condițiile de muncă pentru angajați, concomitent Radio Moldova a venit cu o grilă nouă, iar cea de la televiziune a fost ajustată.
Anul trecut, acțiunile Companiei „Teleradio Moldova” au fost concentrate pe consolidarea Departamentului Știri și Dezbateri, asigurarea echilibrului în știri și în emisiunile informative, precum și pe reflectarea consecințelor războiului din Ucraina, atât în materiale TV de limba română, cât și în cele de limbile ucraineană și rusă, a menționat directorul general al instituției, Vlad Țurcanu. De asemenea, s-a pus accent pe elaborarea unei noi identități vizuale a posturilor de televiziune Moldova 1 și Moldova 2, dar și pe asigurarea transmisiunilor live a celor mai importante evenimente. Un alt aspect al raportului vizează activitatea Radio Moldova.
„Din primele luni am implementat o nouă grilă de emisie, cu știri realizate profesionist și un nou playlist muzical. Am lansat în cursul anului trecut circa 20 de emisiuni noi, unele în coproducție cu organizații non-guvernamentale specializate în domenii cheie. Pentru prima dată am adus printr-un proiect al API și DW, programe de editare audio licențiate. Acesta este un program de bază pentru jurnaliștii de radio. Conform unui recent studio sociologic, Radio Moldova se află pe locul doi în preferințele ascultătorilor, la puțină distanță de ocupantul primului loc, dar pe primul loc ca mijloc de informare preferat de cetățeni”, a subliniat Vlad Țurcanu.
După prezentarea raportului a urmat o rundă de întrebări răspunsuri. Deputatul PAS, Vitali Gavrouc, care este și reprezentant al diasporei, a subliniat că ar fi necesar ca moldovenii care locuiesc peste hotare să fie mai des mediatizați la postul public de TV și cel de radio.
„Am văzut în raport că diaspora este destul de modest prezentată, deci am văzut doar câteva interviuri pe parcursul anului. Poate ar fi cazul, având în vedere cât este de mare aportul diasporei în ultimii ani, inclusiv financiar-investițional în Republica Moldova să analizați oportunitatea ca ei să fie incluși, la fel, foarte activ în magazinele astea de dimineață. Deci aici vorbim deja de emisiunile de top, rating etc.”, a specificat deputatul PAS.
Drept răspuns, directorul general adjunct al Companiei „Teleradio-Moldova”, Corneliu Durnescu, a precizat că reprezentanții diasporei sunt prezenți în emisiunile și știrile difuzate de companie.
„Diaspora este foarte bine prezentată la noi în foarte multe emisiuni, deci ei sunt foarte prezenți. Noi avem oameni deja din diasporă, pe care îi cunoști fără ca să îi prezinți. Deci cu diaspora noi suntem chiar bine. Dacă o să aveți nevoie, putem să facem și un raport”, a declarat Corneliu Durnescu.
De asemenea, în cadrul ședinței a fost examinat și raportul privind executarea bugetului pentru anul 2022. Potrivit datelor, subvențiile de la bugetul de stat și veniturile acumulate de Compania „Teleradio-Moldova”, pe parcursul anului trecut, au fost de 144 de milioane de lei, cota alocațiilor de la bugetul de stat fiind de peste 93%. În aceeași perioadă, au fost înregistrate cheltuieli în valoare de 149 de milioane de lei.