Social

Doctorul familiei// Hormonl somatotropina

Creșterea corpului este determinată de alimentație, stilul de viață, factori genetici, dar și de secreția anumitor hormoni, substanțe cu rol de reglare a proceselor din organism. La copii creșterea se observă cel mai bine în primul an de viață și la pubertate, când este secretată cea mai mare cantitate de hormon de creștere. Cum poate fi diagnosticată o insuficiență sau un surplus a acestui hormon, vă spune Pavel Cepraga.

Somatotropina sau hormonul de creștere este o substanță secretată de hipofiză, o glandă ce se află la nivelul creierului. Acest hormon face ca organismul să utilizeze eficient glucidele, lipidele sau proteinele și astfel asigură creșterea. La copii somatotropina este produsă mai mult decât la adulți, ceea ce îi face să crească mai repede. Ce se întâmplă atunci când este dereglată secreția hormonului de creștere vă spune Natalia Porcereanu, medic endocrinolog, SCR „Timofei Moșneaga”.

„Hormonul de creștere este responsabil de creșterea în lungime a oaselor și de statura copilului. În cazul în care e secretat insuficient copilașul va avea o statură mai mică decât copiii de aceeași vârstă. În cazul în care există o secreție exagerată a hormonului de creștere acești copii vor avea o înălțime exagerată”, menționează Natalia Porcereanu.

Pentru a identifica eventualele dereglări ale secreției hormonului de creștere se fac testări ale sângelui.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult