Banca Mondială a aprobat două finanțări pentru Republica Moldova în valoare totală de 95 de milioane de dolari
Banca Mondială a aprobat finanțarea pentru proiectul „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură” (AGGRI), în valoare de 55 de milioane de dolari, și pentru Proiectul „Îmbunătățirea Calității în Educație” (EQIP), în valoare de 40 de milioane de dolari.
Primul proiect va sprijini Republica Moldova să îmbunătățească prestarea serviciilor agricole publice, să stimuleze creșterea orientată spre piață și să sporească rezistența beneficiarilor vizați, asigurând, în același timp, mecanisme eficiente de răspuns la crizele emergente.
Cadrul propus pentru atingerea acestor obiective prevede prioritizarea producției și livrării de produse alimentare și produse agricole care să respecte standardele de calitate pe piețele țintă la prețuri competitive, cu menținerea rezilienței și a eficienței resurselor. Acest cadru este axat pe trei direcții esențiale pentru asigurarea unei creșteri agricole orientate spre piață și rezilientă: 1) accentul pe calitatea generală a guvernanței sectoriale și pe alinierea acesteia la standardele UE; 2) concentrarea pe dezvoltarea orientată spre creșterea exploatațiilor agricole și a procesatorilor, cu acordarea de sprijin suplimentar necesar pentru modernizarea în conformitate cu cerințele UE; și 3) centrarea pe reziliență și durabilitate.
Cel de-al doilea proiect, în valoare de 40 de milioane de dolari, își propune să ajute țara să îmbunătățească mediul de învățare în instituțiile participante, cu accent pe susținerea elevilor defavorizați, și să consolideze capacitățile Ministerului Educației și Cercetării de gestionare a sectorului și de răspuns la nevoile refugiaților.
Proiectul va beneficia, de asemenea, de granturi de cofinanțare, inclusiv 4,8 milioane de dolari SUA din partea Fondului Parteneriatului Global pentru Educație, 5 milioane de dolari SUA de la Fondul fiduciar multidonator al Parteneriatului pentru Învățare Timpurie și o contribuție concesională nerambursabilă în valoare de 10 milioane de dolari acordată de Facilitatea Globală de Finanțare Concesională.
Menționăm că, din momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 1,3 miliarde de dolari SUA au fost alocați pentru mai mult de 60 de operațiuni. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active cu un angajament total de 617 milioane de dolari SUA.