Summit-ul CPE a ajuns pe primele pagini în presa internațională
Summit-ul Comunității Politicii Europene, de la Bulboaca, a ajuns pe primele pagini în presa internațională. Potrivit Euronews.ro, miza evenimentului pentru țara noastră este apropierea de comunitatea europeană. Jurnaliștii analizează din diferite perspective semnificațiile reuniunii.
France 24, a titrat că liderii europeni se întâlnesc în Republica Moldova pe unul dintre cele mai vulnerabile puncte de pe frontul strategic al continentului, pentru a aborda crizele regionale și a face presiuni asupra Moscovei.
Iar ziarul Italian La Repubblica evidențiază că adunarea celor 27 de state membre UE și altor 20 de țări europene într-un castel din inima regiunii viticole moldovenești, la doar 20 de kilometri de teritoriul ucrainean, reprezintă o provocare organizatorică și de securitate pentru o țară de 2,5 milioane de oameni situată între Ucraina și România, care este membră NATO.
În pregătirea Summitului Comunității Politice Europene de la Bulboaca, România a oferit sprijin consistent autorităților de la Chișinău pentru buna organizare a unui eveniment de asemenea anvergură pe palier logistic, administrativ, protocolar, al comunicării publice și al securității participanților, notează Radio România Actualități.
Publicația germană DW menționează că, pe lângă subiectul Ucrainei, summitul este și o dovadă a sprijinului pentru Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări de pe continent.
Reuters remarcă faptul că Summitul de la Bulboaca demonstrează sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova din partea șefilor europeni și că la eveniment vor fi abordate și alte probleme, cum ar fi creșterea tensiunilor etnice din Kosovo sau eforturile pentru o pace durabilă între Armenia și Azerbaidjan.
Agenția ucraineană de știri FREEDOM transmite că Rusia încearcă de multă vreme să destabilizeze situația din Republica Moldova, însă poporul moldovenesc își apără dreptul la integrare europeană.
Și agenția rusă de stat TASS s-a expus pe marginea evenimentului, precizând că, platforma este destinată coordonării politice a acțiunilor țărilor europene de pe întreg continentul și a dialogului mai strâns cu partenerii din afara UE, inclusiv Kiev și Chișinău.