Revista presei: Summit-ul Comunității Politice Europene rămâne în continuare subiectul de top în mass-media
Summitul Comunității Politice Europene rămâne în continuare subiectul de top în mass-media, care face totalurile evenimentului și evidențiază principalele rezultate sau lipsa acestora. Alla Ceapai trece în revistă câteva din principalele ecouri.
O publicație germană titrează că la Summitul Comunității Politice Europene a existat multă susținere verbală pentru Ucraina
La Summit-ul Comunității Politice Europene a existat multă susținere verbală pentru Ucraina, dar nu a fost luată nicio decizie, titrează publicația germană dw.com. Cel mai important mesaj al reuniunii a fost că Europa este și rămâne, atât timp cât va fi nevoie, alături de Ucraina, țară atacată de Rusia. Cel mai urmărit participant la summit a fost Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, care – în pofida atacurilor rusești din timpul nopții - a ajuns în țara vecină în urma unei scurte călătorii cu trenul. Cu noi promisiuni financiare și multe măsuri vizând infrastructura, Comisia Europeană încearcă să convingă scepticii și să pregătească Moldova pentru aderare. În multe domenii, precum lupta împotriva corupției sau statul de drept, Moldova face progrese mult mai rapide decât unele state din Balcanii de Vest. Pe acest fundal, procesul de aderare ar putea fi semnificativ mult rapid decât în cazul unor state din Balcani care negociază cu UE de ani de zile.
Începând cu 1 iunie 2024, tarifelor de roaming între Republica Moldova și UE vor fi eliminate treptat
Mici rezultate concrete pentru Republica Moldova și promisiuni vitale pentru Ucraina, titrează Europa Liberă într-un live blog în care a reflectat summit-ul. Printre rezultatele concrete sunt enumerate: un acord pentru eliminarea treptată a tarifelor de roaming între Republica Moldova și UE începând din 1 ianuarie 2024, dar și anunțul Norvegiei că va oferi, în acest an, Chișinăului 50 milioane de euro pentru a face față crizelor provocate de războiul din Ucraina. Deși a avertizat că o dezbatere prea îndelungată despre cât de repede trebuie să răspundă liderii occidentali cererilor Ucrainei de aderare la UE și NATO ar încuraja Rusia, președintele ucrainean Zelenski nu a reușit însă să obțină sprijin clar, cancelarul german Olaf Scholz declarând că garanțiile de securitate pe care Occidentul i le poate oferi Ucrainei trebuie să fie diferite de statutul de țară membră a NATO. Printre alte rezultate sunt menționate: dezamorsarea crizei din nordul Kosovo și o întâlnire armeano-azeră.
Iulian Groza: Alegerea liderilor europeni să vină în Republica Moldova, manifestă sprijin și de solidaritate
Alegerea liderilor europeni să vină în Republica Moldova și să-i ofere ocazia să găzduiască un astfel de Summit este, cu siguranță, o manifestare de sprijin și de solidaritate, în primul rând, pentru Ucraina, având în vedere că evenimentul a avut loc la 20 de kilometri de zona de război, apreciază Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, citat de Vocea Basarabiei. Printre efectele evenimentului Groza subliniază transmiterea unui mesaj puternic că Moldova și cetățenii ei nu sunt singuri și că sunt tratați pe picior egal de țările mari cu democrații mai vechi și care oferă un credit foarte mare de încredere, dar și de sprijin. A fost și un examen pentru Moldova, un examen să arate că o țară europeană cu resurse și capacități mici, cu multe vulnerabilități, poate totuși să formeze agende relevate pentru toate țările participante.
Siegfried Mureșan: Republica Moldova și Ucraina sunt mai importante decât oricând pentru Uniunea Europeană
Republica Moldova și Ucraina sunt mai importante decât oricând pentru Uniunea Europeană, a afirmat europarlamentarul Siegfried Mureșan, într-o intervenție la JurnalTV, în marja summit-ului. Toți au înțeles că în interiorul granițelor UE poate exista stabilitate doar cu state sigure la frontieră. UE a înțeles că a ajuta RM este inclusiv în interes european. „Toate reformele pe care R. Moldova le întreprinde cred că vor cântări pozitiv în vederea deciziei de începerea negocierilor înainte de finalul acestui an”, a declarat europarlamentarul român.
Comentatorul politic Sorin Ioniță: Temele de integrare europeană ale Moldovei nu trebuie amestecate cu asemenea Summituri
JurnalTV îl citează și pe comentatorul politic Sorin Ioniță cu afirmația că temele de integrare europeană ale Moldovei nu trebuie amestecate cu asemenea Summituri, care sunt complementare agendei europene. Potrivit comentatorului, pentru Ucraina și Republica Moldova legarea candidaturii la UE cu un astfel de Summit, la care se discută securitatea, probleme energetice, cibernetice și anti-propagandă, e periculoasă pentru că unii mai răuvoitori ar putea să transforme genul acesta de format într-un fel de anticameră permanentă.
Republica Moldova a reușit să garanteze securitatea Summitului, datorită suportului puternic acordat de România
Republica Moldova a reușit să garanteze securitatea Summitului inclusiv datorită suportului puternic acordat de România, susține analistul Cristian Hrițuc, citat de nordnews.md. El speră că Ucraina va învinge, și atunci Rusia va intra într-o perioadă neagră, așa cum s-a întâmplat în anii 90, iar pentru Republica Moldova vor apărea mari oportunități. Dacă însă va fi un război terminat, nedecis, atunci va fi alt joc, notează analistul precizând că vom vedea la momentul oportun cum se va așeza acest joc de putere.
Comentatorul român Dan Dungaciu: Semne de întrebare privind o presupusă „răceală” între România și Republica Moldova
Semne de întrebare privind o presupusă „răceală” între România și Republica Moldova, titrează jurnal.md care scoate în evidență că președintele României, Klaus Iohannis, a ajuns pe la mijlocul ceremoniei de întâmpinare a oaspeților Summitului și a refuzat să facă declarații pentru presă, deși era solicitat de mulți jurnaliști. Sociologul și comentatorul român Dan Dungaciu se arată oarecum nedumerit de această aparentă „răceală” la nivelul cel mai înalt și crede că n-ar fi stricat ca România să fi transmis un semnal mai puternic de prezență în Republica Moldova. „Faptul că vorbim între noi pe o anumită tonalitate, iar când e vorba să ne prezentăm pe o scenă internațională să fim atât de reticenți, nu e cea mai bună strategie pe care poate s-o adopte nici Chișinău, nici Bucureștiul”, comentează Dan Dungaciu.
Președintele Turciei nu a participat la Summitul din Republica Moldova din mai multe motive
Președintele recent reales al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, nu a participat la Summitul Comunității Politice Europene din câteva posibile motive, dar niciunul dintre acestea nu ar avea legătură cu Moldova, scrie newsmaker.md, citând-o pe analista politică Angela Colațchi. Potrivit ei, primul motiv posibil al neparticipării președintelui Turciei ar fi speculațiile că în marginea Summitului ar putea fi semnat un acord de pace între Armenia și Azerbaidjan, care va pune punct conflictului din Carabahul de Munte. Un al doilea posibil motiv, unul formal, e că Erdogan, reales recent, se concentrează pe problemele interne ale Turciei și mai puțin pe politica externă. Un alt motiv ar fi viza contradicțiile din interiorul NATO, Turcia blocând aderarea Suediei.