Social

Revista presei internaționale: Cauzele catastrofei feroviare din India

Cauzele catastrofei feroviare din India, manifestațiile antiguvernamentale din Polonia și contraofensiva ucraineană sunt doar câteva dintre subiectele abordate de publicațiile europene și cele de peste ocean, după cum arată revista presei internaționale pregătită de Mariana Colun.

Presa internațională încearcă să afle cauzele catastrofei feroviare din India, unde două trenuri de pasageri și unul de marfă s-au ciocnit, provocând moartea a circa 300 de oameni, și rănirea altor 1.200. France24 îl citează pe ministrul căilor ferate din India, care a declarat că posibila cauză a accidentului ar fi o eroare de semnalizare. O anchetă suspectează că a funcționat defectuos sistemul de management al căii controlat de computer, numit sistem de interblocare, care direcționează un tren către o cale goală în punctul în care două șine se întâlnesc, titrează The Guardian. Times of India a indicat, citând raportul de investigație preliminară, că o eroare umană ar fi putut cauza coliziunea dintre trei trenuri. Și Le Figaro scrie că ar fi fost vorba despre o eroare umană.

În presa internațională regăsim ecouri ale celei mai mari manifestații antiguvernamentale de la Varșovia după 89. „Au participat jumătate de milion de polonezi, care au ieșit în stradă pentru a manifesta împotriva guvernului naționalist populist la putere, cu câteva luni înainte de alegerile legislative”, scrie Politico.

Le Monde îl citează pe Donald Tusk, liderul opoziției poloneze, care a subliniat că misiunea acesteia este „comparabilă ca importanță” cu lupta împotriva comunismului din anii 80.

The Guardian observă că opoziția poloneză a fost întărită după adoptarea unei legi controversate care ar permite unei comisii guvernamentale să interzică exercitarea unor funcții publice persoanelor considerate agenți ai influenței ruse. „Legea a fost poreclită „Lex Tusk”, deoarece se crede că-l vizează pe liderul opoziției poloneze”, menționează jurnaliștii.

Euronews analizează legea respectivă și explică în ce constau riscurile pe care aceasta le implică. Jurnaliștii de la marile cotidiane sunt interesați în continuare de contraofensiva Ucrainei. Wall Street Journal a publicat un interviu cu Volodymyr Zelenskiy, în care liderul de la Kiev a sugerat că aceasta ar putea avea loc în curând și a subliniat că speră că o eventuală schimbare la președinția SUA nu va afecta ajutorul militar pentru țara sa.

Contraofensiva Ucrainei poate reuși, pentru că ucrainenii sunt „hotărâți să-și elibereze țara”, apreciază generalul David Petraeus, fost director al CIA, într-un comentariu pentru BBC.

„Cum poate fi încheiat războiul din Ucraina”. Un astfel de titlu găsim duminică în paginile The New York Times. Editorialistul David French susține că este timpul ca Statele Unite să ofere Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a câștiga împotriva Rusiei, în ciuda riscurilor imense de a-l provoca pe Vladimir Putin.

Managementul riscurilor de escaladare este unul dintre cele mai dificile aspecte ale războiului din Ucraina pentru autoritățile americane, care se asigură că amenințările lui Putin sunt o cacealma, scriu comentatorii The Washington Post, citând surse de la Casa Albă.

DW publică o analiză despre posibilele opțiuni ale Kievului și alternative la apartenența oficială la NATO pentru asigurarea securității Ucrainei.

Presa de la București scrie despre vizita în România a regelui Charles. „E prima vizită externă de la încoronare. În același timp, e pentru prima dată în istorie când un suveran britanic ajunge pe pământ românesc”, observă jurnaliștii.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult