SUA au sancționat șapte persoane afiliate serviciilor secrete rusești, implicate în destabilizarea situației din Republica Moldova
Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva a șapte membri ai unui grup de influență malignă afiliat serviciilor secrete ruse pentru rolul lor în campania de destabilizare și influență malignă continuă din partea guvernului Federației Ruse în Republica Moldova. Ca urmare a sancționării, toate proprietățile celor șapte membri, care se află în Statele Unite, sau în posesia ori sub controlul altor persoane din SUA, sunt blocate. Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a salutat această decizie.
Potrivit unui comunicat de presă al Departamentul Trezoreriei de stat al SUA, persoanele vizate de sancțiuni ar fi pus la cale un complot prin protestele de la Chișinău și intenționau să sechestreze Casa Guvernului Republicii Moldova.
Astfel, după aplicarea sancțiunilor, toate bunurile din proprietatea persoanelor desemnate, care se află în Statele Unite, în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA - sunt blocate și trebuie raportate la Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC). De asemenea, sunt blocate și entitățile deținute, direct sau indirect, individual sau agregat, sau în proporție de 50% ale persoanelor puse sub sancțiuni.
Toate tranzacțiile efectuate de persoane din SUA în interiorul Statelor Unite sau tranzit, care implică orice proprietate sau interese în proprietatea persoanelor desemnate sau blocate - sunt interzise, cu excepția cazului în care sunt autorizate printr-o licență generală sau specifică emisă de OFAC sau scutite. Interdicțiile includ efectuarea oricărei contribuții sau furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de către sau în beneficiul oricărei persoane desemnate.
Reacții la decizia Departamentului Trezoreriei SUA
„Sancțiunile impuse astăzi scot în evidență eforturile secrete continue ale Rusiei de a destabiliza națiunile democratice. Tentativele de operațiuni de influență ale Rusiei exploatează preocupările cetățenilor acestor țări, pentru a destabiliza guvernele alese în mod legitim în interesul Moscovei. Statele Unite rămân angajate, alături de UE, să sancționeze persoanele care se implică în astfel de activități împotriva Guvernului Republicii Moldova”, a declarat subsecretarul Trezoreriei pentru terorism și informații financiare, Brian Nelson.
Cu o declarație a venit și Ambasada SUA în Republica Moldova.
„Statele Unite vor continua să sprijine guvernul și poporul Republicii Moldovei pentru a construi o țară democratică, prosperă și sigură, ferm ancorată în Europa. Acțiunea noastră de astăzi împotriva acestor persoane este cel mai recent exemplu al angajamentului SUA de a-i trage la răspundere pe cei care încearcă să priveze poporul Republicii Moldova de dreptul de a-și trasa cursul țării”, se arată în declarația Ambasadei SUA la Chișinău.
Într-o reacție, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a salutat decizia de astăzi a Departamentul Trezoreriei Statelor Unite de a sancționa alți șapte indivizi cu cetățenie străină care au încercat să destabilizeze situația internă din Republica Moldova. Potrivit oficialului, această măsură reprezintă un pas important în eforturile comune de a menține stabilitatea și ordinea publică în țara noastră.
„Colaborarea cu partenerii externi este esențială în asigurarea păcii și securității în Republica Moldova și în întreaga regiune. Prin eforturile noastre concertate, contracarăm efectiv încercările de subminare a stabilității și promovăm dezvoltarea și progresul durabil în țara noastră”, a scris Nicu Popescu pe pagina sa de Facebook.
Amintim că la sfârșitul lunii mai, Uniunea Europeană a sancționat mai multe persoane din Rusia și Republica Moldova pentru angajarea în activități destabilizatoare împotriva guvernului de la Chișinău.
Precizăm că, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a denunțat în luna februarie un plan violent al Rusiei de a submina țara noastră și guvernul pro-occidental de la Chișinău.
Lista persoanelor care au căzut sub incidența sancțiunilor
Konstantin Sapojnikov - liderul grupului de influență, care ar fi organizat complotul de destabilizare a Guvernului Republicii Moldova la începutul anului 2023;
Iuri Makolov- ar fi oferit sprijin logistic pentru complotul de destabilizare a Guvernului;
Gleb Hloponin - implicat în colectarea datelor de securitate asupra diferitelor clădiri guvernamentale din Moldova pentru complotul de destabilizare;
Svetlana Boiko- un membru senior al grupului de influență malignă și s-a ocupat de bugetul pentru complotul de destabilizare a Guvernului de la Chișinău;
Aleksei Losev- a efectuat recunoașteri în Moldova pentru complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova. Losev deține Perko Julleuchter, un atelier care produce felinare ceramic și care, la fel, cade sub sancțiuni;
Vasili Gromovikov- implicat în finanțarea complotului de destabilizare a Guvernului Republicii Moldova;
Anna Travnikova - a fost implicată în operațiunile de influență ale grupului, care vizează publicul străin. Operațiunile au fost concepute pentru a influența opinia publică din străinătate în favoarea Rusiei în contextul războiului în desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei. În 2022, Travnikova a coordonat cu Boiko promovarea narațiunilor pro-Rusia pentru publicul din mai multe țări, inclusiv Statele Unite.