Social

Revista presei: Fermierii anunță că vor ieși la protest în mai multe raioane din republică

De ce și unde fermierii anunță azi proteste, ce nu spun organele de drept despre cetățeni ruși, sancționați de SUA pentru că ar fi încercat să destabilizeze Republica Moldova și când, cum și cine va finanța noua extindere a Uniunii Europene? Alăm din revista presei pregătită de Alla Ceapai.

Începând de azi și până la finele lunii, sute de fermieri anunță că vor protesta în raioanele țării, ulterior planificând să se deplaseze cu tehnica agricolă spre Chișinău, informează portalul agrobiznes.md precizând că Asociația „Forța Fermierilor” și-a reconfirmat protestele, marți, după o discuție cu premierul Dorin Recean, care, potrivit Asociației, nu s-a soldat cu rezultate. Agricultorii au cinci revendicări, între care restricționarea temporară a importului de cereale din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană a prelungit această restricție până pe 15 septembrie pentru țările din Europa de Est.

În ajun de protest, Guvernul a enumerat ajutoarele pentru fermieri și a promis rezolvarea graduală a problemelor acumulate, relatează Newsmaker.md, cu referire la un comunicat al executivului. „Guvernul va sprijini în continuare ramura agricolă. Este important să menținem un dialog constructiv... Negocierea unui echilibru între interesele tuturor cetățenilor este un proces complex, iar capacitatea de a discuta și de a face revendicări clare și rezonabile este foarte importantă”, declară prim-ministrul Dorin Recean, citat în comunicat.

Iar agenția de presă IPN îl citează pe ex-președintele Asociației exportatorilor de cereale „Agrocereale”, Igor Grigoriev, cu afirmația că, în condițiile unui an dificil, în agricultură e nevoie de cooperare, nu de proteste. Potrivit lui, Republica Moldova nu ar trebui să se alăture interdicției de import a produselor cerealiere ucrainene, întrucât această decizie ar putea determina Kievul să aplice sancțiuni produselor moldovenești. Republica Moldova nu importă masiv produse cerealiere, iar cele ucrainene doar tranzitează țara, precizează Igor Grigoriev.

Ziarul de Gardă informează că organele de drept din R. Moldova refuză să ofere informații despre cei șapte cetățeni ruși, sancționați de SUA pentru că ar fi încercat să destabilizeze Republica Moldova. Organele de drept moldovene își argumentează refuzul invocând că urmărirea penală este în continuă desfășurare. Jurnaliștii precizează că au solicitat informații de la Inspectoratul General al Poliției (IGP) și de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Jurnaliștii mai constată că cei șapte membri ai grupului de influență malignă afiliat serviciilor secrete ruse incluși pe lista de sancțiuni nu dețin firme în R. Moldova.

Europa Liberă scrie că în Uniunea Europeană, țările central și est-europene par să fi câștigat bătălia cu statele occidentale despre necesitarea continuării extinderii, dar nu au câștigat războiul pentru că rămân deschise întrebările cheie: când, cum și cine va finanța noua extindere, care ar trebui să cuprindă Ucraina și R. Moldova, pe lângă țările din Balcanii de vest. Ucraina va deveni aproape sigur membră a UE. Întrebarea nu este doar când, dar și dacă UE este cu adevărat pregătită pentru acest lucru și, poate mai important, cum se va schimba blocul pentru a găzdui Kiev-ul și alți viitori membri, ca Republica Moldova. Procesul de luare a deciziilor în UE nu poate fi extins la infinit, se precizează în articol. Se mai notează că în timp ce Bruxelles-ul cere țărilor candidate să-și facă temele, adică reformele, UE trebuie să-și facă și ea temele, adică să se reformeze înainte de a primi mai mulți membri.

Procesul de integrare europeană a Republicii Moldova nu este proiectul politic al unui singur partid, ci un obiectiv strategic asumat de întregul stat, declară fostul ministru de externe al României, Teodor Baconschi, citat de TVR Moldova. El spune că negocierile de aderare sunt complicate, au durat în medie șapte – zece ani, în alte cazuri, și presupun implementarea cuantificabilă a unor reforme structurale. Ținând cont de moștenire ambiguă pe care o are R. Moldova, va fi un efort considerabil pentru toți actorii politici, instituționali, pentru toată societatea, anticipează Teodor Baconschi.

Editorialistul portalului nordnews.md Anatol Moraru îndeamnă să „ne gândim la șansa noastră istorică” făcând referința evidentă la summit-ul Comunității Politice Europene. Istoria acestei palme de pământ arată că aproape au lipsit momentele când marile puteri occidentale au acceptat să ne integrăm, observă editorialistul. „Să lăsăm speculațiile ieftine, nemulțumirile chiflicite, speranțele prostești în Putin, Șor sau Dodon și să depunem eforturi susținute pentru a deveni o țară europeană”, îndeamnă Anatol Moraru.

Observatorul de Nord publică un reportaj despre gestionarea defectuoasă a deșeurilor în raionul Florești, chiar și în localitățile în care au fost pilotate proiecte externe de îmbunătățire a managementului fiind amenajate inclusiv platforme de colectare selectivă a deșeurilor. Preluate direct din curțile gospodăriilor, instituțiilor și agenților economici, deșeurile menajere sunt transportate și depozitate la gropile de gunoi, din apropierea localităților, fără niciun control, adică aruncate oriunde, oricând și de oricine. În aproape o treime din satele raionului nici nu există servicii de colectare și de transportare a deșeurilor, locuitorii fiind nevoiți să le arunce la întâmplare. O problemă importantă de mediu o reprezintă cele aproximativ 90 de gunoiști improvizate. Iar niciuna din cele peste 60 de gropi de gunoi organizate de autoritățile locale nu este autorizată.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult