Social

Fermierii protestează în 20 de locații din Republica Moldova

Protestele fermierilor încep miercuri și ar putea dura mai multe zile la rând, a declarat pentru Radio Moldova președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari. Mai mulți agricultori protestează pe traseele naționale în mai multe raioane ale țării. Aceștia cer compensații mai mari pentru culturile cerealiere pierdute din cauza secetei, dar și interzicerea importului de cereale din Ucraina. În reacție, autoritățile se declară deschise pentru continuarea dialogului cu fermierii pentru a găsi soluții la solicitările acestora.

Serafim Gangan
Sursa: Serafim Gangan

„La ora actuală, tehnica se adună la locurile de staționare. Toată tehnica trebuie să fie pe loc, cu lozincile, cu oameni. Numărul de unități de tehnică și de oameni va fi comunicat după orele 12:00, după ce toată tehnica ajunge la destinație. Va dura nu o zi, va dura o perioadă îndelungată în funcție de evoluția lucrurilor și reacția autorităților. Cred că până deseară o să fie tehnica în teritoriu”, a declarat Alexandru Slusari.

Autoritățile sunt deschise în continuare dialogului cu fermierii pentru a găsi soluții la solicitările acestora, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, drept reacție la protestul organizat de Asociația „Forța Fermierilor”. El a amintit și măsurile care au fost elaborate anterior de Executiv pentru a ajuta agricultorii să facă față multiplelor crize.

„Guvernul acționează cu multă atenție la solicitările care sunt transmise. Evident că fermierii vor mai multe subvenții și prețuri mai mari, dar Guvernul reprezintă întreaga societate, inclusiv consumatorii care vor prețuri mai mici. Așteptăm să vedem revendicările care vor fi formulate foarte clar. Reamintesc că Guvernul a alocat suplimentar 533 de milioane de lei, dintre care 433 de milioane de lei vor fi distribuite prin intermediul mecanismului de restituire a TVA, iar alte 100 de milioane vor fi repartizate prin subvenționarea pierderilor înregistrate în urma creșterii prețurilor la motorină și fertilizanți”, a declarat Daniel Vodă.

Amintim, măsurile luate de Guvern în susținerea ramurii agricole și soluțiile identificate pentru înlăturarea impedimentelor existente în dezvoltarea sectorului au fost discutate, marți, 6 iunie, la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”. La discuții a participat și vicepremierul, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea.

După întrevedere, agricultorii s-au arătat nemulțumiți de rezultate și au anunțat proteste.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult