Social

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE: Ecourile catastrofei din regiunea Herson

Ecourile catastrofei din regiunea Herson, accesul Companiei petroliere de stat din Emiratele Arabe Unite la corespondența Conferinței ONU privind schimbările climatice și acțiunea în justiție a Comisiei Europene împotriva Poloniei sunt doar câteva dintre subiectele de predilecție ale presei internaționale, cercetate de Mariana Colun.

Cel mai important subiect, care continuă să fie reflectat din diferite unghiuri, este distrugerea barajului de la Nova Kakhovka și consecințele inundațiilor provocate de dezastru. Sute de mii de ucraineni au rămas fără acces la apă potabilă după ce barajul Kakhovka a fost distrus, a declarat președintele Volodimir Zelenski, citat de BBC.

Distrugerea barajului se transformă în dezastru ecologic, scriu jurnaliștii marilor publicații europene. Liderul de la Kiev, citat de Newsweek, descrie distrugerea barajului Kakhovka din sudul Ucrainei drept „o bombă ecologică de distrugere în masă”. Există preocupări tot mai mari cu privire la răcirea reactoarelor de la centrala nucleară Zaporizhzhia, menționează jurnaliștii. Specialiștii consultați de Reuters spun că efectele inundațiilor asupra mediului și agriculturii se vor simți mulți ani înainte.

El Pais notează că 24 de localități au încetat să mai fie locuibile pe partea ucraineană, iar aproximativ 80 vor fi sub apă total. Volodimir Zelenski este revoltat de inacțiunea ONU și a Comitetului Internațional al Crucii Roșii după distrugerea barajului. „Acestea ar fi trebuit să ajungă primele la locul tragediei pentru a salva vieți omenești, dar ambele organizații internaționale nu au răspuns cererilor de ajutor ale Ucrainei și, dacă a existat vreo reacție, aceasta a fost într-o formă foarte formalizată”, a declarat Zelensky, într-un interviu pentru ziarul german Bild.

Washington Post scrie că victimele inundațiilor din zonele controlate de ruși în sudul Ucrainei au descris scene de panică și disperare, în timp ce au rămas prinși în casele lor, fără posibilitatea de a fi evacuați de către autorități instalate de Moscova în regiune. Cotidianul american publică un reportaj dintr-un sat aflat la 25 de km de baraj, unde inundațiile au făcut prăpăd, unii localnici însă nu vor să se evacueze.

Și The New York Times publică un reportaj din Antonivka, un oraș aflat la 65 de km în aval de baraj, unde locuitorii au privit îngroziți cum apele transportau copaci și resturi din casele luate de valuri. „Oamenii s-au obișnuit cu tot felul de bombardamente rusești, cu tot felul de orori, dar acest lucru este mult mai mare atât ca amploare, cât și ca repercusiuni pe care le va avea în societate”, titrează publicația americană.

Calendarul contraofensivei ucrainene va fi perturbat de distrugerea barajului, prezic editorialiștii de la Le Figaro. The Guardian a publicat o investigație în care demonstrează că reprezentanții Companiei petroliere de stat din Emiratele Arabe Unite au avut acces la emailurile Conferinței ONU privind schimbările climatice. Compania a fost consultată cum să răspundă la investigațiile jurnalistice, dezvăluie The Guardian. Emiratele Arabe Unite găzduiesc summitul ONU privind clima în noiembrie, iar președintele Cop28 este Sultan Al Jaber, care este și directorul executiv al Companiei Naționale de Petrol din Abu Dhabi.

Comisia Europeană inițiază o acțiune în justiție împotriva Poloniei pentru legea privind „influența rusă”, scrie Euronews. Bruxelles-ul este îngrijorat că noua lege ar putea fi folosită împotriva politicienilor din opoziție în marja alegerilor generale din Polonia de la sfârșitul acestui an, observă jurnaliștii.

Estompăm contextul politic cu mărturiile lui Lars Rasmussen, creatorul Google Maps. Într-un interviu pentru portalul PressOne din România, acesta vorbește despre ce înseamnă acest instrument acum, despre inteligența artificială și implicațiile ei, dar și despre Google și Facebook, atât din punct de vedere al culturii, cât și al controverselor.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult