Economic

Modificările în Legea bugetului de stat, votate în prima lectură. Dorin Recean: Este important să repornim motoarele economiei

Proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2023 a fost aprobat în prima lectură cu 57 de voturi. Astfel, veniturile și cheltuielile bugetului de stat se propun a fi majorate cu 1,406 miliarde de lei. „Este important, dincolo de crizele pe care le administrăm, să repornim motoarele economiei și asta este obiectivul rectificării”, a menționat premierul de la tribuna Parlamentului.

flickr.com
Sursa: flickr.com

Veniturile se vor majora până la 66,274 miliarde de lei, iar cheltuielile – până la 84,602 miliarde de lei. Deficitul bugetar rămâne neschimbat față de cel aprobat și va constitui 18,327 miliarde de lei.

Una dintre principalele rectificări ține de creșterea cu 736 de milioane de lei a fondului rutier. Alte 338 de milioane de lei vor fi acordate pentru ODA, și anume pentru programele de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii. Asta se face din contul mijloacelor Băncii Mondiale, de aproximativ 195 de milioane, care vor fi direcționate în special pentru fondul de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Încă 320 de milioane de lei suplimentar vor fi acordate Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală pentru a suplimenta fondul proiectului „Satul European”, iar 100 de milioane de lei vor fi suplimentate în Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural, asta la cele 1 miliard 500 de milioane subvenții care deja sunt în acest domeniu, a precizat premierul.

„Este important, dincolo de crizele pe care le administrăm, să repornim motoarele economiei și asta este obiectivul rectificării de acum și rectificării care va urma înainte de toamnă. Trebuie să ne ajustăm și să mobilizăm mai multe resurse ca să repornim motoarele economiei, să creștem investițiile și investițiile să producă veniturile necesare, inclusiv la buget. Investițiile trebuie să producă mai multe locuri de muncă și salarii mai mari. Noi avem progrese în sensul diminuării graduale a inflației, deja a coborât cu 17 puncte procentuale și, respectiv, trebuie către sfârșit de an să trecem din faza de recesiune în faza de creștere economică”, a declarat Dorin Recean.

Totodată, bani vor fi alocați și în domeniul medical. Astfel, 50 de milioane de lei sunt prevăzuți pentru reparația capitală a unităților de terapie intensivă. Suplimentat va fi și bugetul proiectului „Farmacia în comunitatea ta”, pentru a face posibilă accesibilitatea produselor medicamentoase în zona rurală.

Alte aproximativ 86 de milioane de lei vor fi direcționate în bugetul administrației publice locale, pentru a acoperi creșterile salariale la 1300 de persoane.

Prim-ministrul a mai menționat că aceste creșteri de alocări au fost posibile datorită unor granturi pe care le-a accesat Guvernul, fiind oferite de Guvernul SUA prin intermediul Băncii Mondiale.

Inițiativa Guvernului privind rectificările respective a fost criticată de opoziție. De la tribuna Parlamentului, deputatul Tatiana Cunețchi a declarat că BCS nu va susține acest proiect.

„Nimic bun nu se întâmplă, eu vorbesc din punct de vedere economic. Țara a intrat în 2023 cu descreșterea PIB-ului cu 5,9%, cu creșterea prețurilor la produsele alimentare cu 32%, la mărfurile nealimentare cu 20%, la servicii cu 37%. În aceste condiții găsim bani pentru salarii fabuloase a miniștrilor și secretarilor de stat și nu avem mijloace atunci când e vorba despre asigurarea prevederilor legale în ceea ce privește indexarea pensiilor cu 30 la sută, limitându-ne la 15. Nu găsim mijloace de 100 de lei lunar pentru acoperirea diferenței de creștere a prețurilor la pâine pentru pensionari care primesc astăzi până la 3000 de lei”, a declarat Tatiana Cunețchi.

În replică, deputatul Dan Perciun a menționat că țara noastră are un fond de salarizare total de circa 60 de miliarde, iar o majorare de 10 la sută pentru toți ar însemna 6 miliarde adițional, o „sumă colosală astăzi pentru buget”.

„Ce faci într-o asemenea situație? Începi cu majorări salariale pentru cei care elaborează politici publice, pentru cei care au sarcina cea mai importantă astăzi să ne integreze în UE, să ajutăm ministerele să-și facă bine treaba. Pe măsură ce se întâmplă lucrul ăsta, ar trebuie să vedem mai mulți bani în buget și să ne permitem în ritm accelerat să majorăm salariile și pentru toate celelalte categorii. (...) Lucrul pe care nu-l spune opoziția astăzi deloc, este de unde ar lua ei bani pentru majorări salariale. Ei la această întrebare nu au absolut niciun răspuns”, a menționat deputatul Dan Perciun.

Precizăm că proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pe anul 2023 va fi prezentat spre aprobare în cea de-a doua lectură.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult