Se împlinesc 82 de ani de la primul val de deportări: Circa 22 de mii de persoane au fost strămutate
Primul val de deportări, din 12-13 iunie 1941, a fost o ofensivă politică asupra teritoriului Basarabiei, care, după anexarea de la 28 iunie 1940, a devenit Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. Unul din scopurile acestor deportări a fost să populeze teritoriul Siberiei. Astfel, în primul val, au fost deportate aproximativ 22 de mii de persoane din 3470 de familii, deși numărul acestora ar putea fi mai mare, sunt de părere participanții la dezbaterea publică organizată de Agenția IPN cu genericul „Deportările staliniste: ecou din trecut, pentru viitor și prezent”.
Regimul stalinist se temea că intelectualii, liderii de opinie de pe teritoriile ocupate, inclusiv din Basarabia se vor revolta și vor opune rezistență proceselor inițiate de puterea sovietică. Din acest motiv au și început deportările, a menționat autoarea mai multor monografii dedicate deportărilor staliniste în RSSM, Viorica Olaru, membră a Comisiei Cojocaru pentru analiza și condamnarea regimului totalitar stalinist.
„Primul val de deportări în masă s-a referit în mod special împotriva intelectualilor, clerului care a rămas în Basarabia după anexare, tuturor celor care aveau o funcție în comunitate și erau niște lideri de opinie, pentru că practic 10 zile înainte de începutul războiului germano-sovietic, la 22 iunie s-a pornit operațiunea Barbarossa și a început o nouă etapă în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost operată această deportare în masă tocmai pentru a întări spatele frontului”, a declarat Viorica Olaru.
Deportările staliniste pot fi comparate cu situația actuală din Ucraina, deoarece în unele cazuri sunt utilizate aceleași metode de terorizare și exterminare a populației pașnice, este de părere președintele Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, Alexandru Postica.
„Nu ar fi corect să îngustăm toată represiunea, toate crimele care au fost comise pe parcursul anilor de ocupație sovietică, acele 3 valuri de deportări, și el nu e corect din punct de vedere juridic, și din punct de vedere istoric. Întâi de toate să nu uităm că ceea ce am văzut practic în anul 2022, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, s-a întâmplat de fapt, anterior, și în Republica Moldova și am putea face anumite paralele, să facem anumite comparații. Aceleași gropi de var care au existat în Bucea, sute de cadavre care au fost înhumate în păduri”, a menționat Alexandru Postica.
Regimul stalinist a fost unul criminal. Astfel, deportările sunt crime împotriva umanității, este de părere expertul Igor Boțan.
„Altfel nici nu poate fi, eu am citat din documentele Tribunalului Militar Internațional și din statutul Curții Penale Internaționale care califică deportarea forțată drept crimă împotriva umanității. Acestea sunt lucruri absolut certe. Aici e foarte important să înțelegem că atunci când vorbim despre regimul stalinist, acesta este un regim criminal și noi înțelegem care sunt rădăcinile a ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Igor Boțan.
Cel de-al doilea val al deportărilor, din 5-6 iulie 1949, poate fi calificat drept o ofensivă economică, deoarece au fost duși în Siberia oamenii mai mult sau mai puțin înstăriți. Iar cel de-al treilea val, din 31 martie - 1 aprilie 1951, unul spiritual- ideologic.
Conform datelor sovietice, în perioada 1941-1951, au fost deportate aproximativ 70 de mii de persoane, deși numărul acestora este cu mult mai mare, spun istoricii din Republica Moldova.