Verificarea constituționalității Partidului „Șor”: Examinarea demersului Guvernului se apropie de faza finală
Examinarea sesizării Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului „Șor” se apropie de faza finală, mâine urmând să fie prezentate pledoariile părților, înainte de pronunțarea deciziei Curții Constituționale.
Magistrații Curții Constituționale au examinat astăzi noi dovezi în dosar privind verificarea constituționalității Partidului „Șor”. Mai multe probe video au fost examinate cu ușile închise. Potrivit avocatului Executivului, Eduard Digore, acestea au fost recepționate de la Procuratura Anticorupție.
„În cheltuieli de personal au fost introduse fals mijloace bănești diminuate în suma de 228 541 lei, deși Partidul „Șor” a achitat lunar plăți membrilor partidului în sumă de 29,256 milioane de lei. În aceste circumstanțe, Partidul Politic „Șor” a săvârșit infracțiunea „falsificarea raportului privind gestiunea frauduloasă a partidelor politice”, în intenția de a substitui, a ascunde identitatea donatorilor, precum și utilizarea unor fonduri nedeclarate venite din străinătate în proporții deosebit de mari”, a declarat Eduard Digore.
După examinarea celor patru secvențe video, apărătorul Partidului „Șor”, Aureliu Colenco, a menționat că din materialul probatoriu nu este clar cui aparțin sumele vehiculate.
„În secvența video, în care o persoană numără niște sume de bani, nu este clar a cui sunt banii aceștia, a Partidului „Șor”, a Marinei Tauber personal sau a acestei persoane. Încă o dată, nu e nicio probă. Noi deja de 8 ședințe pierdem timpul aici”, a menționat Aureliu Colenco.
După finalizarea etapei de întrebări-răspunsuri, președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca, a anunțat despre finalizarea procesului de examinare a cauzei. Ședința de astăzi fiind întreruptă până mâine, ora 10:00, când părțile vor prezenta pledoariile, înainte de pronunțarea deciziei finale a magistraților Curții Constituționale.
Precizăm că astăzi a fost a opta zi de examinare a sesizării Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului „Șor”, proces care a început la 10 mai.
Potrivit sesizării, depuse în noiembrie trecut, liderii partidului ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept, astfel ar fi pus în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova, acceptând finanțări din exterior și sprijin din partea serviciilor secrete rusești.
Liderul formațiunii, fugarul condamnat la 15 ani în dosarul fraudei bancare, Ilan Șor, califică demersul Guvernului drept comandă politică.