Politic

Autoritățile de la Chișinău vor mai denunța două acorduri pe platforma CSI

Republica Moldova va mai denunța două acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI). Este vorba despre acordul cu privire la ajutorul reciproc în caz de accidente și alte situații excepționale la obiectivele electroenergetice ale statelor membre CSI și cel cu privire la restituirea valorilor culturale și istorice ale statelor de origine. Decizia a fost luată de membrii Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană.

Unul dintre acestea acorduri vizează ajutorul reciproc în caz de accidente și alte situații excepționale la obiectivele electroenergetice ale statelor membre ale CSI care a fost ratificat de Republica Moldova în anul 2003.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, în prezent, prevederile acestui document sunt irelevante și nu mai pot fi aplicate pe teritoriul țării noastre, deoarece din anul 2021, Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent cauzată de limitarea livrărilor de gaze și de atacurile Federației Ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Cel de al doilea acord care va fi denunțat se referă la restituirea valorilor culturale și istorice ale statelor de origine. Acesta a fost încheiat la Minsk și a fost semnat de Azerbaidjan, Federația Rusă, Armenia, Tadjikistan, Belarus, Turkmenistan, Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâzstan, Ucraina și țara noastră. Potrivit Ministerului Culturii, până în prezent, circa 90% din prevederile documentului nu au fost implementate, acest lucru fiind o dovadă a ineficienței acestuia.

Amintim că președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat luna trecută că Republica Moldova se retrage din Acordul privind Adunarea interparlamentară a CSI. Potrivit oficialului, acesta este primul pas, urmând ca, gradual, să fie evaluate toate documentele semnate de Republica Moldova în cadrul CSI.

În data de 17 mai, Guvernul de la Chișinău a denunțat două acorduri semnate anterior cu Comunitatea Statelor Independente. Unul dintre acestea vizează schimbul de informații în problemele ocrotirii frontierelor, iar cel de-al doilea se referă la condițiile generale de livrare a mărfurilor între statele membre ale CSI.

Reamintim că în luna mai au fost denunțate și acordurile privind activitatea Teleradiocompaniei „MIR”. Potrivit documentului, se urmărește scopul de a proteja spațiul audiovizual național și de a asigura securitatea informațională, ținând cont actuală regională și pericolul la adresa securității naționale, cauzat de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei.

Republica Moldova a aderat la Comunitatea Statelor Independente în anul 1994. Georgia și Ucraina au ieșit din Comunitatea Statelor Independente în 2008 și, respectiv 2014, după agresiunea rusă asupra teritoriilor lor.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult