Social

Doctorul familiei// Cheratoconul: cauze, simptome, tratament

Cheratoconul este o afecțiune a globului ocular ce afectează vederea, în special la tineri. Patologia poate fi confundată cu astigmatismul sau miopia, iar consultul unui oftalmolog este absolut necesar pentru diagnosticare sau tratament. Detalii la subiect vă oferă Pavel Cepraga.

Corneea este un înveliș al ochiului ce asigură refracția luminii și permite să vedem clar atât la distanțe mari cât și mici. Cheratoconul este o patologie a corneei ce determină apariția problemelor de vedere.

Cum poate fi diagnosticată boala, dar și în ce constă tratamentul aflați în continuare de la Eugeniu Bendelic, șeful catedrei de oftalmologie, USMF „Nicolae Testemițanu”

„Cheratocon, adică cornee sub formă de con, apare din cauza unor circumstanțe care încă nu sunt elucidate. Corneea își pierde forma de emisferă și obține forma de con. Această afecțiune începe să se observe în perioada tânără, chiar în timpul perioadei liceale. Cheratoconul, la primele etape, se manifestă ca o miopie, un astigmatism. Persoana începe să vadă mai prost la distanță și vede mai bine îndeaproape”, ne spune Eugeniu Bendelic.

Purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact încetinește progresia bolii, iar tratamentul chirurgical este indicat în formele avansate. Cross-linking fiind operația de fortificare a corneei. Ca opțiune finală pacienții pot beneficia de transplant de cornee. Vă dorim sănătate!

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult