Populația Republicii Moldova, în scădere. Sociologi: Situația economică ar fi una dintre cauze
Numărul de astăzi al populației din Republica Moldova este similar cu cel din anul 1956. Constatarea aparține expertului economic, Veaceslav Ioniță, care afirmă că, în ultimii doi ani, numărul oamenilor care trăiesc în țara noastră a scăzut cu aproape cinci la sută. Motivele ar fi diferite, de la sporul natural negativ, la migrație. În opinia sociologilor, situația economică din Republica Moldova ar fi una dintre cauzele scăderii numărului populație.
Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, ultimii trei ani au fost dramatici pentru țara noastră. Oamenii pleacă peste hotare, iar ca urmare se nasc mai puțin oameni.
„Anii 2021 - 2022 sunt ani-record, când am avut cea mai mare reducere a populației din istoria țării, reducere determinată, în primul rând, de migrația foarte mare. 88 de mii de oameni au plecat peste hotare. În 2021, cu 16 mii de persoane s-au născut mai puțin decât au decedat. Asta este record absolut din toată istoria Republicii Moldova. În acest an, avem minus 9200, iar în trei ani de zile avem 35 000. La noi populația în ultimii trei ani s-a redus, practic, cu cât s-a redus în ceilalți ani”, explică Veaceslav Ioniță.
În același timp, psihologul și sociologul Zinaida Gribincea susține că migrația populației reproductiv-active și-a spus cuvântul asupra acestor indicatori. „În fiecare an depopularea se produce lent, dar sigur. Plus la toate, există lipsa acelui echilibru între ceea ce înseamnă rata nașterilor și rata mortalității”.
De asemenea, războiul din Ucraina, criza pandemică, situația economică sunt printre motivele care influențează rata natalității, susține Zinaida Gribincea, care a sugerat și câteva măsuri pentru redresarea situației actuale.
„Ca măsuri imediate să fie elaborate aceste politici economice care dau șanse egale taților și mamelor să ia un concediu de maternitate, să fie remunerați corespunzător, subvențiile alocate părinților care decid să nască copii să fie suficiente pentru o bună educație și o bună creștere. Plus la toate, mamele sau familiile monoparentale să fie stimulate din punct de vedere economic pentru că este prea puțin să crești un copil cu resurse limitate. Dacă problema economică se rezolvă, celelalte probleme sociale, inclusiv problema depopulării masive ale Republicii Moldova se va rezolva”, a declarat sociologul, la Moldova 1.
Potrivit statisticilor, dacă în 1970, populația mai mare de 60 de ani era de aproape 10 la sută, în 2010 a ajuns 14%, în 2020 - la aproape 22%, iar în 2022 - la 23,8 la sută.
„Practic, fiecare al patrulea cetățean care se află în Republica Moldova are mai mult de 60 de ani. S-au schimbat cifrele dramatic din 2015. Dacă tinerii sunt circa 40% peste hotare și 60% în țară, în următorii ani, numărul lor peste hotare va fi mai mare decât al celor din țară. Bătrânii peste hotare sunt doar 10%. Altfel spus, populația noastră face în felul următor: cât sunt tineri, pleacă peste hotare la muncă, când ajung la pensie, se întorc acasă. Republica Moldova încet se transformă într-un azil al Europei”, a mai spus expertul economic.
Veaceslav Ioniță susține că a crescut și vârsta medie la care o femeie se decide să aducă pe lume primul copil. În 2005, femeile deveneau mame, în medie, la vârsta de 22 de ani, iar în ultimii ani, a crescut destul de puternic ponderea femeilor care nasc la vârsta de peste 35 de ani.
Experții mai spun că problema demografică nu este specifică doar Republicii Moldova. Sporul natural negativ este o problemă în întreaga Europă unde, la fel, se înregistrează o reducere naturală a numărului populației. În țările europene există, însă, migrația care le salvează de fenomenul depopulării. Adică, în timp ce de la noi oamenii pleacă, acolo vin.