Social

Revista presei internaționale: Vladimir Putin se confruntă cu cea mai mare provocare de la venirea la putere

Fără vreo surpriză, răscoala lui Evgheni Prigojin din acest week-end ține prima pagină a publicațiilor de top din întreaga lume, așa cum vom afla din revista presei internaționale, pregătită de Mariana Colun.

Principalul subiect din acest week-end în toată presa internațională, este, bineînțeles, așa-numita insurecție armată inițiată de șeful Wagner, Evgheni Prigojin. Editorialiștii și experții analizează din diferite unghiuri circumstanțele și consecințele rebeliunii pentru establishmentul de la Moscova.

Presa de peste ocean scrie că serviciile de informații americane au știut din timp despre planurile lui Prigojin și au avertizat Pentagonul și Casa Albă despre asta pe 21 iunie, potrivit surselor New York Times și Washington Post.

Autoritățile americane au decis să nu desecretizeze aceste informații, întrucât nu erau interesate să-l ajute pe Putin „să evite o distrugere serioasă și rușinoasă a sprijinului său”. În plus, oficialii credeau că acest lucru i-ar oferi lui Putin un motiv pentru a-i acuza că au organizat o lovitură de stat în Rusia, notează NYT.

Sursele Washington Post susțin că serviciile de informații nu aveau date exacte despre planurile lui Prigojin pentru pregătirea rebeliunii și momentul implementării acestora, dar „au fost suficiente semnale” pentru a informa autoritățile că „se întâmpla ceva”. Jurnaliștii La Repubblica au menționat că au avut loc contacte informale între NATO și Ministerul rus al Apărării din cauza rebeliunii lui Prigojin, deoarece alianța lua în calcul o eventuală folosire a armelor nucleare și a precizat că nu joacă niciun rol în acțiunile rebelilor.

Presa germană scoate în evidență riscurile răscoalei lui Prigojin pentru liderul de la Kremlin. Pentru Putin, care și-a cimentat puterea timp de 23 de ani, totul este în joc acum: puterea sa, războiul împotriva Ucrainei, chiar și supraviețuirea sa, titrează ziarul BILD.

Pentru editorialiștii ziarului Welt, fisurile din sistemul Putin nu mai pot fi ascunse și aceștia consideră că următoarea lovitură de stat este doar o chestiune de timp. „Poate că revolta lui Wagner s-a stins, dar își lasă amprenta asupra Rusiei. Aparent, armata nu mai este unită în spatele lui Putin - nu există altă modalitate de a explica călătoria netulburată spre Moscova a militarilor Wagner. Președintele părea slab, armata lui părea ridicolă”, titrează publicația germană.

Încercarea de puci a lui Prigojin va afecta stabilitatea guvernului rus și motivația rușilor care luptă împotriva Ucrainei, a comentat șefa Comitetului de Apărare al Bundestagului, Mari-Agnes Shtrak-Zimmerman, citată de DW. Pentru președintele rus, revolta lui Prigojin este o „umilință” care nu s-a mai întâmplat până acum în cariera lui politică, notează experta. Unii editorialiști Washington Post consideră că după revolta militară a lui Prigojin, Putin învață în sfârșit lecția pe care o învață toți tiranii: când dezlănțui câinii războiului, ei se pot întoarce să te muște, în timp ce alți comentatori ai cotidianului american observă că viteza cu care Putin a dat înapoi sugerează că sentimentul său de vulnerabilitate ar putea fi mai mare chiar decât credeau analiștii.

Vladimir Putin s-a confruntat cu cea mai mare provocare pentru autoritatea sa de la venirea la putere în urmă cu mai bine de două decenii, sunt de părere editorialiștii BBC. Ei citează experți din Rusia care spun că, deși riscul imediat pare limitat, Putin nu pare puternic, ci mai degrabă grav rănit.

Și The Guardian observă că Putin a depășit criza mai slab și mai vulnerabil decât s-a arătat vreodată, un „păcat” capital în politica Moscovei.

Când istoria va înregistra căderea președintelui rus, se va spune că finalul jocului a început aici, anticipează editorialiștii The Times. Citând mai mulți experți, și Le Monde subliniază că în urma loviturii de stat eșuate a fost zdruncinată credibilitatea Kremlinului. Rebeliunea deschisă împotriva Moscovei poate fi ultima repriză a șefului Wagner, Evgheni Prigojin, consideră comentatorii France 24, în timp ce experții consultați de Telegraph sunt de părere că îndoielile cu privire la loialitatea mercenarilor Wagner ar putea împiedica Kremlinul să-i folosească din nou în ofensive militare.

Pe final, El Pais publică un reportaj cu atmosfera din Rostov-pe-Don în dimineața zilei de duminică, după lovitura de stat eșuată.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult