Experți: Rebeliunea lui Prigojin împotriva regimului lui Putin, demonstrează că puterea acestuia se poate prăbuși oricând
Președintele Rusiei Vladimir Putin, în discursul său de luni seara, a adresat mercenarilor Wagner un ultimatum: fie ca aceștia să semneze contracte cu Ministerul Apărării, fie să plece în Belarus. El a mai declarat că orice încercare de revoltă sau șantaj va eșua în Rusia, după rebeliunea Wagner. În context, experții de la Chișinău și București, susțin că Vladimir Putin a dorit să-și consolideze autoritatea prin acest discurs, pe fundalul slăbirii regimului său. Analiștii au constatat că există fisuri în interiorul Kremlinului, iar puterea actualului președinte rus se poate prăbuși oricând.
În discursul său de ieri seara președintele rus Vladimir Putin a încercat să convingă cât mai mulți luptători și lideri Wagner să se alăture armatei ruse și să continue lupta împotriva Ucrainei. În același timp, liderul de la Kremlin a mulțumit societății ruse și forțelor de securitate pentru apărarea suveranității Rusiei și a exprimat recunoștință președintelui belarus Alexandr Lukașenko, pentru intermedierea negocierilor cu organizatorii rebeliunii.
“Doresc să le mulțumesc acelor soldați și comandanți ai grupului Wagner, care au luat unica decizie corectă și nu au renunțat să verse sângele fraților lor. Astăzi aveți ocazia să continuați să vă continuați activitatea în Rusia prin încheierea unui contract cu Ministerul Apărării sau cu alte cu alte structuri de forță sau să vă întoarceți la familia și prietenii voștri. Cine vrea poate merge în Belarus. Promisiunea pe care am făcut-o se va împlini. Repet, alegerea este a voastră, dar sunt sigur că va fi alegerea soldaților ruși care și-au dat seama de greșeala lor tragică”, a afirmat președintele rus, Vladimir Putin.
Expertul de la Chișinău, Ion Tăbârță, a declarat pentru Radio Moldova că rebeliunea lui Evgheni Prigojin în Rusia a reprezentat un semnal de slăbire a puterii președintelui rus, Vladimir Putin, iar prin intervenția de ieri seara liderul de la Kremlin a încercat să-și consolideze autoritatea.
“Vladimir Putin și-a construit un regim strict ierarhizat pe această verticală a puterii, unde el este vârful piramidei. Evgenii Prigojin, a avut o rebeliune, și a contestat acel mod de organizare a Federației Ruse construit de către Putin. Deși, Prigojin va merge în Belarus, însă Putin a fost cel care a ieșit șifonat din situație”, a menționat Ion Tăbârță.
În același timp, analistul politic de la București, Iulian Chifu, a comentat pentru postul nostru de radio, că mișcările tectonice ce au loc în interiorul Federației Ruse vor fi tot mai evidente, iar Vladimir Putin riscă să piardă puterea sau să fie înlocuit. Iulian Chifu consideră că Prigojin este doar vârful aisbergului, iar în spatele acestuia s-ar afla persoane din anturajul președintelui rus.
“Putin a pierdut monopolul violenței pentru că a autorizat aceste companii militare private. Mai avem niște probleme majore care țin de lipsa unei explicații, a unei narațiuni coerente, despre ce caută Rusia în Ucraina? Atunci, soldații recrutați în orice moment se pot întoarce împotriva liderilor, nu mai spun că un război pierdut poate duce la prăbușirea unui regim”, a declarat Iulian Chifu.
Experții internaționali de la Institutul american de Studiu al Războiului, au concluzionat că Vladimir Putin l-ar fi putut aresta pe comandanții Wagner pentru trădare, dar s-a oferit în schimb să-l ierte și să integreze forțele Wagner în structurile Ministerului Apărării. De asemenea, ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a asigurat pe omologii săi străini pe 26 iunie că Wagner va continua operațiunile sale din Africa.