Revista presei: Incidentul grav de la Aeroport; Platforma DA și-a anunțat candidatul la funcția de primar al capitalei
Incidentul de la Aeroport captează în continuare atenția presei moldovene, care și-a mutat focusul, de pe biografia atacatorului (al cărui deces a fost anunțat, între timp, de poliție), spre acțiunile sau inacțiunile organelor de drept și de securitate. Alla Ceapai trece în revistă pe scurt câteva dintre ecouri, dar și alte subiecte reflectate în media.
Editorialistul portalului deschide.md, Iulian Chifu, reține că incidentul de la Aeroport e un caz clasic de infracționalitate criminală, dar care relevă sensibilități exacerbate, excesive chiar, dar și o tensiune și nemulțumire latente în populație, care trebuie adresate. Guvernul unui stat, președintele sau parlamentul nu au o responsabilitate directă într-un asemenea caz. Dar undeva decontul responsabilității – politice, administrative sau juridice - trebuie să se vadă într-un stat democratic, într-un stat de drept. Desigur, nu se schimbă conducerea unei instituții în plină criză, se așteaptă ancheta completă a instituțiilor statului pentru ca, în final, dar nu excesiv de departe în timp de momentul atacului, responsabilii să fie demiși, retrogradați sau, după caz, să răspundă penal.
Incidentul grav de la Aeroport arată că protocoalele de securitate trebuie revizuite, spune expertul în securitate Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru Reintegrare, într-un comentariu pentru Radio Chișinău. O asemenea breșă de securitate va da multe idei celor care vor să creeze probleme Republicii Moldova, opinează comentatorul român, Cristian Pârvulescu. Potrivit lui, dacă ar fi existat un instructaj foarte clar pentru vameși și polițiști de frontieră, acest incident nu ar fi avut loc. Dublul omor dovedește că problema este pe cât se poate de serioasă și că autoritățile moldovene trebuie să găsească soluții rapide, susține comentatorul.
Grupul de lucru creat după incident pentru a analiza eventualele carențe de ordin normativ sau procedural urmează în 14 zile să prezinte un raport preliminar, dar informațiile deja existente relevă că nu au existat abateri fiind aplicat protocolul standard, a declarat la Radio Moldova secretarul de stat de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ghenadie Marian. El a precizat că ancheta grupului de lucru are loc simultan cu cea penală inițiată de Procuratură pentru verificarea acțiunilor celor implicați în asigurarea securității persoanelor aflate la Aeroport. Deputatul Andrian Cheptonar, membru al Comisiei parlamentare Securitate, Apărare și Ordine Publică, crede că tragedia putea fi anticipat și prevenită. „Faptul că s-a reacționat atât de neconform riscului și amenințărilor reale înseamnă că undeva statul a gafat”.
Editorialistul Ziarului Național Nicolae Negru notează că în pofida stării de urgență, prelungită formal, a unui război de proporții în vecinătate, dar și a unui război hibrid împotriva Republicii Moldova, nu numai Aeroportul din Chișinău pare să funcționeze într-un regim insuficient de riguros, din punctul de vedere al securității și al efortului de apărare. Întreaga Republica Moldova, clasa politică, toți cetățenii ei ar trebui să conștientizeze, să ia mai mult în serios faptul că ne aflăm în altă realitate decât cea de până la război, că, prin decizia lui Putin, viața fiecăruia dintre noi s-a devalorizat total, nu costă mai nimic și putem fi omorâți în fiecare clipă.
Printre alte subiecte reflectate de presă este anunțarea candidatului Platformei DA pentru funcția de primar al capitalei. Newsmaker.md relatează într-un articol cine este Victor Chironda, de ce Ion Ceban la demis din funcția de viceprimar și cum evaluează analiștii politici șansele acestuia. Doctorul în științe politice Angela Colațchi consideră că Victor Chironda e un concurent serios pentru Ion Ceban, iar conflictul dintre cei doi l-ar putea avantaja pe candidatul Platformei DA. Faptul că este un profesionist în domeniu urbanisticii nu-i poate garanta însă neapărat victoria în alegeri., precizează experta. Și analistul politic Igor Boțan evidențiază profesionalismul lui Chironda și apreciază că pentru Platforma DA e o mișcare foarte bună, dar rezultatul va depinde de resursele electorale: financiare, mediatice și de notorietate.
Unimedia.info rezumă opinia separată a judecătorului Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, la hotărârea de declarare a neconstituționalității Partidului „Șor”. Potrivit lui, Curtea urma să declare inadmisibilă sesizarea Guvernului și să o respingă deoarece nu ține de competența ei. Legislația națională prevede limitarea treptată și sistarea activității unui partid politic în cazurile când prejudiciază grav pluralismului politic sau principiile democratice fundamentale și doar în baza unei hotărâri a instanței de judecată, notează Vladimir Țurcan. Pentru el, argumentele invocate de Guvern împotriva Partidului „Șor” contravin prevederilor din Constituție, care reglementează condițiile în care o formațiune poate fi declarată neconstituțională.
Jurnal.md inserează reacția Avocatului Poporului, după ce Moscova a sugerat că ar fi încălcate drepturile rușilor din stânga Nistrului. Ceslav Panico, subliniază că recenta discuție online a Împuternicitului pentru drepturile omului din Federația Rusă, Tatiana Moskalikova, cu o pretinsă entitate similară de la Tiraspol care reprezintă un regim neconstituțional afectează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Panico mai notează că în cadrul discuției au fost utilizate informații și discursuri manipulatoare referitoare la pretinse încălcări ale drepturilor omului ale cetățenilor ruși. Ceslav Panico îndeamnă Împuternicitul pentru drepturile omului din Federația Rusă să nu se lase atras în activități care, prin natura lor, aduc atingere securității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.
Portalul cu profil economic mold-street.com titrează că Ucraina a detronat România și Belarus și a devenit principala piață pentru alcoolul moldovenesc, cu o cotă de 17,6% din totalul exporturilor. Tendința de creștere a exporturilor de produse alcoolice din Republica Moldova în Ucraina s-a făcut observată în trimestrele III și IV ale anului trecut, când volumele au crescut de circa patru ori față precedentele două trimestre. Rusia se află abia pe locul opt în clasamentul piețelor de desfacere, cu o cotă de 3,4%. În articol se precizează, cu referire la presa din Federația Rusă, că Georgia a devenit în primul trimestru din 2023 principalul furnizor de vinuri pe piața rusească datorită reexportului de vin moldovenesc, care ajunge în vrac în Georgia și este ambalat și vândut ca vin georgian.
Ziarul Observatorul de Nord din Soroca relatează într-un reportaj că trecerea de la patenta de întreprinzător la activitatea independentă întâmpină în continuare rezistență din partea comercianților cu amănuntul ale căror patente au fost anulate din 1 iulie. Deși statul facilitează această tranziție, oferind până la 10.000 de lei compensații pentru procurarea caselor de marcat și amenajarea locului de muncă, comercianții din Soroca refuză să treacă la noua formă de activitate. Unul dintre principalele lor argumente este că majoritatea sunt pensionari și spun că nu dețin abilități necesare pentru a duce evidența produselor și a elibera corect bonurilor de plată la toate vânzările efectuate.