Avocatul Poporului afirmă că puterea de cumpărare a cetățenilor a scăzut din cauza salariilor și pensiilor mici. Precizările ministrului Muncii
Din cauza inflației, a crizei economice și energetice, puterea de cumpărare a cetățenilor a scăzut, iar salariile și pensiile sunt mici, a declarat pentru Radio Moldova Avocatul Poporului Ceslav Panico. Potrivit ombudsmanului, Guvernul ar trebui să susțină mai mult pensionarii, persoanele cu dizabilități, familiile monoparentale și cele cu mai mulți copii. În același timp, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a precizat că reprezentanții Executivului încearcă să identifice măsuri pentru a crește salariile în sectorul public. Oficialul a mai subliniat că la începutul acestui an, deficitul de bani pentru pensii a fost de aproximativ 6 miliarde de lei.
Problema inflației din Republica Moldova este influențată de situația geopolitică și economică a precizat pentru postul nostru de radio, Avocatul Poporului Ceslav Panico. Potrivit ombudsmanului, autoritățile centrale depun eforturi pentru a majora salariile, precizând totodată că din cauza inflației puterea de cumpărare a cetățenilor a scăzut.
„Am discutat cu ministrul Muncii și reprezentanții altor instituții ale statului. Se depun eforturi pentru a se ridica salariile, din păcate nu la toți, am văzut că s-au majorat salariile în ministere, urmează probabil și celelalte instituții ale statului, dar trebuie să aflați detalii de la reprezentanții Guvernului. Este evident că puterea de cumpărare a cetățenilor a scăzut pentru pensionari și pentru angajați. Inflația este declanșată de criza economică, energetică. Criza economică nu este doar în Republica Moldova, dar și în țările europene. Reprezentanții Executivului, trebuie să susțină în această perioadă grea mai mult pensionarii, persoanele cu dizabilități, familiile monoparentale și cele cu mai mulți copii”, a susținut Avocatul Poporului Ceslav Panico.
Reprezentanții Executivului încearcă să identifice măsuri pentru a crește salariile în sectorul public, a declarat pentru Radio Moldova, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Oficialul a mai subliniat că la începutul anului, deficitul de bani pentru pensii a fost de aproximativ 6 miliarde de lei, iar reprezentanții instituției își propun să identifice mai multe persoane care primesc salarii în plic.
„Ministerul nu are abilitatea de a crește salariile, acestea sunt stabilite la negocierea dintre angajator și angajați. Guvernul în continuarea încearcă să identifice măsuri pentru a crește salariile în sectorul public. Trebuie să ne asigurăm ca în sectorul public există persoane care sunt motivate salarial. În anul 2023 deficitul de bani pentru pensii a fost de aproximativ 6 miliarde de lei, acesta a fost acoperit din bugetul de stat. În acest an, pensiile vor fi achitate așa cum se cuvine, am reiterat doar că există un deficit de bani pentru pensii” a menționat Ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Alexei Buzu a mai susținut că ministerul de resort caută mai multe instrumente eficiente pentru a identifica lucrătorii care nu achită impozitele pe venit cum ar fi aplicarea inteligenței artificiale sau verificarea datelor de care dispune Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova.
Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, anul trecut 190 de mii de persoane au primit salariile în plic. Cele mai multe salarii în plic sunt achitate în domeniul agriculturii, construcțiilor și HoReCa.