Primăria municipiului Chișinău acuză CEC că a impus reguli abuzive pentru publicarea comunicatelor
Primăria municipiului Chișinău acuză Comisia Electorală Centrală că a elaborat un Regulament cu prevederi abuzive. Acesta ar obliga primăriile din țară să consulte cu autoritatea electorală centrală comunicatele și informațiile de interes public. CEC susține însă că Regulamentul privind modul de furnizare, distribuire și difuzare a publicității politice, electorale și a mesajelor de interes public derivă din prevederile Codului Electoral și nu încalcă legea.
Fiecare comunicat sau anunț pe care îl face Primăria Municipiului Chișinău va fi consultat cu Comisia Electorală Centrală începând de astăzi a precizat în cadrul ședinței serviciilor Primăriei Municipiului Chișinău viceprimarul capitalei Ilie Ceban. Potrivit acestuia, CEC a solicitat foarte multe clarificări de la Primăria municipiului Chișinău despre informațiile pe care le publică.
„Noile informații, oricare ar fi ele, Primăria Chișinău le face publice doar după consultarea cu CEC. Deoarece așa prevede Regulamentul nou. El a fost aprobat de către CEC la data de 4 august 2023 și în două articole separate au scris că, în perioada electorală a alegerilor generale sunt difuzate doar mesaje de interes public, aprobate de CEC. Sun 896 de primării în țară, care trebuie să facă același lucru”, a spus Ilie Ceban.
Regulamentul privind modul de difuzare și distribuire a publicității politice electorale și a mesajelor de interes public derivă din prevederile Codului Electoral și legea cu privire la publicitate, a precizat pentru postul nostru de radio secretarul CEC Alexandr Berlinschi. Potrivit acestuia, noul regulament, aprobat săptămâna trecută, nu contravine prevederilor legale.
„N-am reușit să văd reacția din partea Primăriei municipiului Chișinău, dar Regulamentul a fost aprobat în conformitate cu prevederile cadrului legal. Avem Legea cu privire la publicitatea politică nr.62, dare a fost aprobată în primăvara anului trecut și a intrat în vigoare la începutul acestui an. Anume această lege prevede că CEC urmează să aprobe un Regulament. Noi am aprobat acest Regulament. La articolul 13 din această lege este clar prevăzut ce înseamnă mesaj de interes public, care sunt cerințele. Probabil nu s-a reușit să se ia act de prevederile Regulamentului în vigoare și probabil sunt emise asemenea reacții”, a menționat Alexandr Berlinschi.
Potrivit unui comunicat emis de CEC, începând de astăzi și până în ziua în care rezultatele alegerilor vor fi confirmate de către organele competente, furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate vor fi în drept să difuzeze doar mesaje de interes public aprobate, în mod regulamentar, de către CEC. Amintim că astăzi, 7 august, a început perioada electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.