Social

Numărul de decese prin suicid este în scădere. Psihologi: În momentele dificile, persoanele trebuie ajutate

Pe parcursul anului trecut, s-a înregistrat o scădere a numărului de decese prin suicid, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Specialiștii menționează că oamenii recurg la astfel de tentative din cauza stărilor depresive pe care nu le pot controla. Psihologii mai spun că în momentele dificile din viață, persoanele trebuie susținute și ajutate, pentru a evita suicidul.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

În anul 2022, în Republica Moldova au fost înregistrate 366 de cazuri de deces prin suicid, în scădere față de 466 în 2021, relevă datele oferite pentru Radio Moldova de către reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Din numărul total de cazuri, mai mult de jumătate s-au produs în rândul bărbaților.

Specialiștii spun că depresia este principalul factor care influențează apariția gândurilor de suicid. Pentru a preveni aceste tentative, este necesar ca persoanelor care manifestă un comportament izolat să li se ofere toată asistența necesară, a subliniat psihologul Svetlana Gorea.

Ea afirmă că multe persoane ascund stările prin care trec și în acest caz este foarte dificil să primească ajutorul necesar.

„Și odată ce persoana a vorbit despre suicid, mai ales că este și într-o depresie, este obligatoriu totuși să anunțe, pentru că nu știi este aceasta o manipulare sau este totuși o problemă destul de mare. Foarte multă lume ascunde, îndeosebi tentativele de suicid. La noi, în Republica Moldova chiar nu există programe la nivel de secție medicale, de policlinici, care ar merge cu prevenirea mai intensă. Una este prevenirea, alta este și informarea, adică ce să faci atunci când cineva din membrii familiei sau respectiv tu ești într-o situație de criză”, a declarat Svetlana Gorea.

Precizăm că, persoanele care trec prin diferite situații depresive și stări de anxietate se pot adresa pentru susținere emoțională la Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului.

Totodată, în Republica Moldova sunt deschise aproximativ 40 de centre comunitare de sănătate mintală, care oferă consultanță și consiliere psihologică.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult