Social

„Este imoral să activezi în instituții publice și să nu cunoști limba română”, au remarcat cetățenii care au depus flori la bustul poetului Mihai Eminescu

Ziua Limbii Române este marcată astăzi în toată țara. În Capitală, evenimentele dedicate sărbătorii au început cu depuneri de flori la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor.

Facebook
Sursa: Facebook

Intelectuali, funcționari, politicieni, dar și simpli cetățeni s-au adunat pe Aleea clasicilor din centrul capitalei pentru a depune flori la bustul poetului Mihai Eminesu.

Primarul capitalei, Ion Ceban, însoțit de colegii de la Primărie a venit cu buchete pentru a aduce un omagiu limbii române, menționând că limba râmână trebuie să fie cea care unește.

„Este sărbătoare națională și este important să vorbim, să scriem corect. Vorbesc limba română. Limba română trebuie să ne unească și nu să fie motiv de dezbinare,” a menționat primarul capitalei.

Prezent la eveniment a fost și Liderul Platformei Da, Dinu Plângău însoțit de colegii de formațiune, care a afirmat că este necesar de dezvoltat programe de studiere a limbii române, inclusiv pentru cetățenii din diasporă.

„Trebuie să facem tot posibilul ca să devină limba română, limbă oficială, în deplinul sens al cuvântului și din punct de vedere juridic, pentru că există încă o bună parte in cetățenii Republicii Moldova care, din păcate nu cunosc limba română și nu neapărat doar din vina lor. Trebuie să venim cu programe și proiecte de studiere a limbii române inclusiv pentru copii cetățenilor din diasporă, ca să păstreze legătura cu Republica Moldova. Sunt niște pași simpli, dar extrem de importanți pe care trebuie să-i urmeze orice guvernare. Orice demnitar de stat să promoveze aceste slogane în condițiile dualităților de astăzi”, a punctat politicianul.

Este o sfidare a legislației naționale din partea funcționarilor care nu vorbesc limba română, dar activează în instituțiile publice au subliniat tinerii prezenți la eveniment.

„Consider că nu se vorbește suficient despre limba română pentru că există și în instituțiile statului, cu regret, oameni, care nu cunosc limba română, deși mi se pare o sfidare a legislației naționale, nu poți să nu cunoști limba română și să lucrezi într-o funcție de demnitate, într-un stat, mi se pare absurd și imoral”, a declarat tânărul.

Șirul evenimentelor dedicate limbii române va continua, iar la ora 16.00 – pe strada pietonală „Eugen Doga” va avea loc programul de lectură publică pentru copii „Cărțile prind viață”, ulterior elevii claselor primare sunt invitați să participe la concursul de recitare a poeziilor.

La ora 19:00, tot pe strada pietonală Eugen Doga se va desfășura spectacolul muzical „În aceeași limbă”, unde vor evolua mai mulți artiști autohtoni.

La ora 21:00, sărbătoarea Limbii Române va culmina cu piese din repertoriul inegalabililor artiști Doina și Ion Aldea Teodorovici, interpretate de „Cristofor Aldea Teodorovici Orchestra” și soliștii Cristofor Aldea Teodorovici, Simona și Cătălin Josan.

Amintim că, aproximativ 750 de mii de cetățeni au cerut la Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, adoptarea grafiei latine și declararea limbii moldovenești drept limbă de stat. Sărbătoarea a început sa fie celebrată din 1990, sub numele de „Limba noastră cea română”.

Pe 2 martie curent, Parlamentul Republicii Moldova a votat schimbarea denumirea sărbătorii în „Ziua Limbii Române”, iar sintagma ”limba moldovenească” a fost înlocuită cu limba română, în toate actele normative și în Constituție .

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult