Social

Rezultatele anchetei privind atacul de la Aeroport // Rosian Vasiloi a fost sancționat cu mustrare aspră și un secretar de stat va fi demis

Nouă angajați ai sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău au fost sancționați ca urmare a anchetei de serviciu în cazul atacului armat, a anunțat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros. Totodată, șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, s-a ales cu o mustrare aspră, iar la ședința de Guvern, ministrul va propune demiterea secretarului de stat responsabil de elaborarea politicilor de siguranță și ordine publică.

border.gov.md
Sursa: border.gov.md

Astfel, dintre cei nouă angajați ai sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău, cinci au fost sancționați cu mustrare aspră (un ofițer superior și patru subofițeri superiori din cadrul unității de control a frontierei), iar patru au fost concediați (șefii adjuncți ai sectorului Poliției de Frontieră, șeful de tură a unității de control al frontierei și ofițerul superior operativ de serviciu al Serviciului Dispecerat al Centrului Regional de Coordonare).

În urma anchetei, comisia de control a identificat mai multe lacune și abateri.

„Nivelul neadecvat de elaborare și implementare a politicilor în domeniul securității aeronautice și ordinii publice, precum și controlul necorespunzător asupra implementării acestor politic; lipsa reglementărilor privind modul de gestionare a situațiilor specifice și de criză și modul de asigurare a securității aeronautice și ordinii publice în cadrul aeroportului; managementul organizațional și operațional defectuos al sectorului de poliție de frontieră, dotarea insuficientă a sectorului, inclusiv în contextul concesionării aeroportului. Toate abaterile au fost condiționate în mare parte de deficitul pronunțat de personal, care este de 37,2%”, a declarat Adrian Efros în cadrul conferinței de presă.

Ministrul a mai menționat că, în urma reconstrucției terminalului Aeroportului, compania concesionară a lipsit sectorul poliției de frontieră de încăperea destinată unității operaționale și de conducere.

„Nu a amenajat spații specializate pentru intervievarea și plasarea persoanelor cărora nu le-a fost autorizată intrarea în țară. Nu a instalat turnichete, uși de acces între cabinele de control a documentelor, fapt care favorizează riscul trecerii necontrolate a frontierei de stat”, a subliniat Adrian Efros.

Totodată, în acest timp au fost luate mai multe măsuri pentru a preveni asemenea cazuri. Astfel, potrivit ministrului de Interne, s-a trecut la organizarea serviciului în aeroport în regim de activitate în trei schimburi; IGP a dublat echipele de patrulare și cele de reacție operativă în adiacentului Aeroportului Internațional Chișinău; din data de 1 iulie au fost instituite posturi temporare a echipelor speciale din cadrul BPDS „Fulger”, IGP, BDS și IGC; pe sensul de întrare în Republica Moldova a fost amenajată zona de așteptare pentru străinii care necesită control suplimentar pentru autorizarea sau neautorizarea trecerii; de asemenea a fost dispusă elaborarea și desfășurarea unui curs de instruire specializată în domeniul tacticilor speciale de intervenție și aplicarea mijloacelor speciale.

Amintim că pe 30 iunie, un cetățean străin, care a primit refuz de intrare în Republica Moldova, a împușcat mortal doi angajați ai structurilor de forță: un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară. Agresorul a fost un cetățean din Tadjikistan de 43 de ani, care a murit și el câteva zile mai târziu la spital, după mai multe răni primite în urma schimburilor de focuri cu forțele de ordine.

Ziua de 4 iulie a fost declarată zi de doliu național, pentru comemorarea celor două victime.

După tragedie, autoritățile au dispus imediat un set de măsuri suplimentare pentru a spori securitatea.

La scurt timp după atacul armat Ana Revenco, ministra Afacerilor Interne de atunci a demisionat din funcție, deși mai mulți politicieni, persoane din societatea civilă cer demisia actualului șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi.

În legătură cu acest caz autoritățile au anunțat că au deschis o anchetă de serviciu, a cărei rezultate urmau să fie făcute publice până la sfârșitul lunii iulie.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult