Economic

Rusia ar putea întrerupe livrările de gaze către Republica Moldova după rezultatele auditului de la Moldovagaz, avertizează experții

Rezultatele auditului de la Moldovagaz, prezentate de ministrul Energiei, ar putea să nu fie recunoscute de Rusia, atenționează experții. În opinia lor, există riscul întreruperii livrărilor de gaze rusești, iar scenariile în acest sens trebuie minuțios analizate de autorități. Potrivit ministrului Energiei, auditul pretinselor datorii ale Republicii Moldova față de concernul rus Gazprom, realizat de două companii internaționale, a constatat că o mare parte din acestea nu a fost confirmată sau cel puțin nu poate fi executată.

În contextul înrăutățirii relațiilor moldo-ruse și a războiului din Ucraina, sumele datorate de Republica Moldova concernului rus intră în discuții mai mult politice decât economice, afirmă expertul în energetică Sergiu Ungureanu. El admite că ar putea exista și scenarii, când Rusia ar sista livrările de gaze naturale, în cazul nerecunoașterii acestor sume.

„În special trebuie să ne orientăm la faptul că acum gazul de la Gazprom se duce mai mult către raioanele de est, regiunea transnistreană unde se produce energia electrică, cea mai mare parte pe care Republica Moldova o procură la un preț destul de jos de circa 68 de dolari per mW/h. În cazul în care această sursă nu va mai fi disponibilă de energie electrică atunci va trebui să importăm energie pe schema cum a fost anul trecut unde energia ajungea și la 320 și mai mult dolari per mW/h”, a explicat Sergiu Ungureanu.

O parte a așa-zisei datorii, în sumă de circa 276 de milioane de dolari, care s-ar fi format între anii 1991 și 2002, nu are documente confirmative. O altă pretinsă datorie, în sumă de circa 400 de milioane de dolari are termenul de executare depășit, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov. Potrivit acestuia, Moldovagaz ar putea achita mai puțin de 9 milioane de dolari din cele peste 700 de milioane revendicate de concernul rus.

„Auditorii au solicitat documentele confirmative de la Moldovagaz de la Gazprom, dar aceste documente nu au fost prezentate. Asta nu înseamnă că ele poate nu există undeva la Gazprom, dar auditorii s-au bazat pe informația pe care au avut-o și asta sunt concluziile auditului”, a explicat ministrul Energiei.

În urma prezentării rezultatelor, Gazprom a venit declarat că nu recunoaște rezultatele auditului extern comandat de Republica Moldova. Potrivit unui comunicat, concernul rus „intenționează să continue să își apere drepturile în toate modurile posibile”.

Luni, la Radio Moldova, fostul vicepremier responsabil de domeniul energetic, cel care în 2021 a negociat contractul cu Gazprom, Andrei Spînu, a recunoscut că atunci Republica Moldova a fost șantajată de Gazprom să recunoască datorii ireale de peste 700 de milioane de dolari.

„Federația Rusă a încercat nu doar să șantajeze Republica Moldova cu acele datorii, dar în primul rând să șantajeze oamenii din țara noastră. Au spus foarte clar că nu semnează sau nu va livra Republicii Moldova gaz până când nu vor fi achitate acele datorii”, a menționat Andrei Spînu.

Amintim că, la prelungirea contractului de furnizare a gazelor naturale din octombrie 2021, concernul rus Gazprom a solicitat Republicii Moldova să achite o datorie istorică, pe care a estimat-o la 700 de milioane de dolari. Atunci, autoritățile de la Chișinău au declarat că nu vor plăti pretinsele datorii, până când nu vor fi verificate de auditul extern.

Precizăm că, în prezent doar malul stâng al Republicii Moldova este aprovizionat cu gaze naturale de la Gazprom. Malul drept procură cantitățile necesare de gaze naturale de pe piața europeană.

Pe lângă cele peste 700 de milioane de dolari pentru malul drept al Nistrului, Gazprom pretinde și aproximativ 8 miliarde de dolari pentru gazul pe care nu l-a achitat regiunea separatistă transnistreană, pe care Chișinăul, de asemenea, nu le recunoaște.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult