Cetățenii vor primi la iarnă compensații pentru consumul de gaze naturale, dar resursele financiare ale statului sunt mai mici decât anul trecut
Și în următorul sezon de încălzire, cetățenii vor beneficia de compensații pentru consumul de gaze naturale, energie electrică și termică, datorită programului guvernamental „Ajutor la Contor” care este în curs de îmbunătățire. Sistemul conține șapte categorii de vulnerabilitate energetică, dintre care două sunt noi și au fost introduse cu scopul de a ținti mai bine gospodăriile cu venituri mici și de a asigura o echitate socială, a declarat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, la o emisiune de la TV8.
Oficialul a subliniat că aceste compensații vor fi mult mai țintite, însă nu la nivelul celor acordate în sezonul de încălzire 2022-2023.
„Acum încercăm să clarificăm toate aspectele tehnice. În primul rând vrem să ne asigurăm că avem acces la mai multe date despre potențialii beneficiari de sistem de compensații. Discutăm și cu colegii noștri de la Ministerul Energiei pentru a înțelege care va fi prețul la sursa de energie reglementată. Cu siguranță nu sunt resursele pe care le-am avut la începutul perioadei rece a anului din anul trecut. Am avut susținerea din partea partenerilor. În acest an suportul partenerilor a fost direcționat în alte direcții, la fel de importante pentru eficiența energetică și independență energetică a gospodăriilor și a Republicii Moldova”, a declarat Alexei Buzu.
Amintim că, în sezonul de încălzire 2022-2023, peste 760 de mii de gospodării din Republica Moldova au beneficiat de compensații la energia electrică, termică și gaze naturale. Pentru acordarea acestora au fost utilizate resurse financiare în valoare de 3,4 miliarde de lei, iar o bună parte a sumei a fost acoperită de partenerii externi.