Cultură

„Popas Turistic”: Ciocănești, satul-muzeu din Bucovina care atrage turiștii prin modul în care localnicii își înfrumusețează casele

Satul Ciocănești, din județul Suceava, România atrage turiștii prin modul deosebit în care localnicii își înfrumusețează casele. În sat, peste 600 de case au pereții pictați și ornamentați cu motive tradiționale. Totul a început în anul 1948, când unei femei din sat, Leontina Țăran, i-a venit ideea de a scoate modelele de pe hainele tradiționale și de a îmbodobi casa cu ele. Astăzi și casele mai vechi dar și cele mai noi, au imprimate pe ele motive tradiționale, ceea ce le face unice în România.

„Tehnica a fost una specială, ca să reziste. Aceeași tehnică este folosită și astăzi. Astfel brandul localității este casa cu motive tradiționale. Satul este cunoscut acum la nivel național dar și internațional”, a menționat în cadrul emisiunii „Popas Turistic”, de la Radio Moldova, primarul satului Ciocănești, județul Suceava Radu Ciocan.

Localnicii au preluat tradiția aceasta de la părinți și bunici.

„Motivele tradiționale de pe casele din Ciocănești sunt unice. Fiecare gospodar se străduie să adauge un element de identitate personal. Primăria ne ajută financiar în acest sens, la procurarea vopselelor sau materialelor de construcție pentru realizarea acestor motive pe case”, afirmă Laurențiu Cârciumă, locuitor al satului Ciocănești.

Satul a fost declarat comună-muzeu în anul 2003, iar în anul 2014 și în 2016, Ciocănești a purtat titlul de „Satul Cultural al României”.

„Localitatea se mândrește și cu un șir de evenimente care se desfășoară de-a lungul anului. Festivaluri ce adună numeroși turiști la poalele munților, cum ar fi: Festivalul Păstrăvului, Festivalul Ouălor Încondeiate, Festivalul Tradițiilor de Iarnă, Parada Portului Popular, și altele”, Marilena Niculiță, ghid de turism, muzeograf.

Satul Ciocănești din județul Suceava, România, este parte a traseului eco-turistic din zona Bucovinei, denumit „Țara Dornelor”.

Autor: Daniela Gherman

Citește mai mult